V središču vasi postavili 19-metrsko majsko drevo

Ob regionalni cesti Lenart-Ptuj v Občini Trnovska vas leži naselje Ločič, ki vas vabi v svoje vaško središče

Aleksandra Papež, ponedeljek, 29. april 2019 ob 10:18
Majsko drevo v Ločiču

Majsko drevo v Ločiču

V nedeljo, 28. aprila, so se zbrali moški iz Ločiča ter pripravili deblo za majsko drevo, spletli venec, nadeli slovensko zastavo ter s skupnimi močmi postavili majsko drevo v središču vasi, v višini 18.90 metra. Le-to je vidno tudi s prometne glavne ceste in je v teh dneh ponos vasi. Majsko drevo krasi dvorišče vaškega doma, ki so ga s pomočjo Občine Trnovska vas, lastnimi in donatorskimi sredstvi postavili v lanskem letu in že služi svojemu namenu, čeprav člani Društva za ohranjanje običajev pravijo, da je potrebno še marsikaj postoriti.

Ob majskem drevesu pa so v nedeljo zasadili še okoli 30 trsov domačih grozdnih sort, jurke, kvintona itd., ki bodo vzpenjajoč se preko brajd zagotovili senco za prijetna druženja Ločičancev. Primeren in v hladnih mesecih, topel prostor pa zagotavlja tudi manjša dvorana vaškega doma, s pripadajočo kuhinjo in sanitarijami. V dvorani se lahko preizkusite v ping-pongu ali v metanju pikada, domačini pa se v vaškem domu zberejo tudi ob družinskih praznovanjih in drugih priložnostih.

Sicer pa v Ločiču pripravljajo tudi ločki bal, ločke koline, večere družabnih iger in kmečke igre s tradicionalno veselico, na katero vabijo tudi letos. »V soboto, 29. junija, vabimo na kmečke igre, srečolov in veselico s Harmonikarskim orkestrom Siniše Čeha ter Ansamblom Mladi pomurci,« je naše bralce povabil predsednik društva Anton Potrč. Pa tudi sicer Ločič vabi mimoidoče v svojo središče, kjer se lahko sprehodijo med na novo zasajenimi trsi ali pa po nasipu potoka in se spočijejo ob pogledu na lepo urejena polja, gostoljubni domačini pa nikomur ne bodo odrekli prijaznih besed in domačih dobrot. Zagotovo pa ne bodo mogli mimo zvena »frajtonarice« Siniše Čeha, enega najbolj znanih slovenskih harmonikarjev, ki je doma prav v Ločiču in kjer deluje tudi njegova zasebna glasbena šola poučevanja harmonike.

Ločič je sicer gručasto naselje sredi spodnje Pesniške doline ob potoku Južni jarek. Ravninski teren omogoča kakovostno izkoriščanje površine v kmetijske namene - njiv in pašnikov. Občino Trnovska vas poleg Ločiča sestavlja še 6 vasi - Biš, Bišečki Vrh, Sovjak, Črmlja, Trnovska vas, Trnovski Vrh. Občina ima okoli 1.400 prebivalcev in leži ob regionalni cesti Lenart-Ptuj.



Več v Družabno