Steyerjeva ranina »Viteško vino 2019«

Na veliki viteški svečanosti v Radencih, pred več kot 200 udov zaprisegla tudi ministrica Aleksandra Pivec

Prlekija-on.net, torek, 30. april 2019 ob 20:12
Vitezi Evropskega reda v Radencih

Vitezi Evropskega reda v Radencih

Zdraviliško - turistični kraj Radenci, nad katerim so čudoviti vinorodni hribčki, ki dajejo vrhunsko kapljico, so letos gostili največjo viteško svečanost pripadnikov Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo, ki jo je s pomočjo Legatura Pomurje, organiziral omenjeni Red. Tako se je v Radencih, osrednji del svečanosti je potekal v hotelu Radin v Zdravilišču Radenci ter v tamkajšnji cerkvi sv. Cirila in Metoda, zbralo nad 200 udeležencev - vitezov in vitezinj iz vse Slovenije oz. iz vseh šestih viteških območij - legatur. Po zbiranju v Zdravilišču Radenci, so udeleženci svečanosti, v povorki krenili proti cerkvi Sv. Cirila in Metoda, kjer se je uvodoma predstavila Godalna zasedba Lanina. Po krajšem besednem bogoslužju in duhovni misli, odigrani slovenski himni, svečanem nagovoru Prvega prokonzula Tomo Kovačiča in branju prologa se je pričel osrednji del viteške svečanosti.

V skladu z viteškim protokolom so se izvršile zaprisege novih kandidatov in intronizacije oziroma napredovanja pripadnikov po redovnih stopnjah. Med drugimi je zaprisegla tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Aleksandra Pivec. Svečanost se je zaključila z evropsko in viteško himno, ter skupinskim fotografiranjem, program pa se je nadaljeval na ploščadi pred hotelom Radin, kjer je bilo razglašeno tudi viteško vino Evropskega reda vitezov vina - Ordo Equestris Vini Europae (OEVE) 2019. Prejemnik tega žlahtnega naslova je vino avtohtone pomurske sorte Radgonska ranina iz znane kleti Steyer vino s Plitvice pri Apačah. Po končanem uradnem delu prireditve in kulturnem delu programa, se je druženje in viteško prijateljevanje nadaljevalo ob svečanem kosilu, ki so ga spremljala vrhunska vina pomurskih vinarjev, članov Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo, Legature za Pomurje in jedi iz odlične kuhinje hotela Radin. 

Evropski red vitezov vina - Ordo Equestris Vini Europae.

Kot pojasnjujejo v OEVE Legatura Pomurje, se vinski vitezi oziroma pripadniki Reda neodvisno od religij, politike, gospodarstva in stanovskih interesov zavzemajo: za vinsko kulturo in čaščenje ter popularizacijo žlahtnega vina; za znanstveno in raziskovalno delo z vinom; za resnično, dobro in lepo ter za izboljšanje kvalitete življenja z vinom; za krščanske vrednote, ker so zasidrane v vinskem viteškem redu; za pravo plemenitost duha, ki ga odlikuje prostovoljno, častno, splošno koristno in neprofitno delo; za socialne, dobrodelne, kulturne ter znanstvene dejavnosti in pobude; za izpolnjevanje visokih zgodovinskih, družbenih in kulturnih zahtev, ker je vinski viteški red zakoreninjen v srednjeveški viteški tradiciji reda sv. Jurija iz leta 1333 in 1468; za negovanje visokih vrednot, duhovne odličnosti in plemenitega viteškega prijateljstva; za človekovo dostojanstvo in za evropske vrednote; za evropsko identiteto in naravno evropsko pripadnost in za mir, ker je bogastvo vina zagotovilo blagostanja in miru. 

Enakopravni viteški zapriseženci, hospita, hospes, dame, vinski svetniki, vinske dame, vinski sodniki, redovne dame in vitezi vina s svojo opredelitvijo za vinsko viteštvo in s svojimi konkretnimi prispevki ter dejavnostjo na osebnem in poklicnem področju služijo uresničevanju plemenitih redovnih ciljev.

Z viteškim pozdravom: IN HONOREM DEI et IN HONOREM VINI!



Več v Kultura in izobraževanje