Maša za gasilce ob godu sv. Florjana pri Mali Nedelji

Maše so se udeležili gasilci in gasilke PGD Radoslavci, Precetinci in Mala Nedelja

Branko Košti, nedelja, 5. maj 2019 ob 20:07
Florjanova maša pri Mali Nedelji

Florjanova maša pri Mali Nedelji

4. maja goduje sveti Florjan, zavetnik gasilcev, eden od svetnikov, ki so predvsem slovenskemu kmečkemu življu že od nekdaj posebej pri srcu. Ponekod so se dolgo držali izročila, da je treba na Florjanovo čim manj kuriti, zato gospodinje na ta dan niso pekle kruha, kovači pa niso delali. Tradicionalno se mnogih nedeljskih maš okrog godovnega dneva sv. Florjana, organizirano udeležijo gasilci in s tem počastijo svojega zavetnika.

Tega praznika se vsako leto spomnijo v malonedeljski župniji. Tudi letos v nedeljo, 5. maja, so se v cerkvi Svete Trojice zbrali gasilke in gasilci iz PGD Radoslavci, Precetinci in Mala Nedelja. V cerkev so se odpravili izpred gasilskega doma pri Mali Nedelji v povorki, na čelu katere so praporščaki nosili društvene praporje, za njimi so se zvrstili najmlajši gasilci in gasilke, katerim so sledile članice in člani.

Svečano sveto mašo v čast zavetnika gasilcev je daroval župnik Srečko Fras, kateri se je med obredom gasilkam in gasilcem zahvalil za pogum in požrtvovalnost, s katero prostovoljno opravljajo svoje humano, zahtevno in velikokrat tudi nevarno poslanstvo varovanja premoženja in reševanja ob požarih in drugih elementarnih nesrečah. Izrazil je prepričanje, da jih bo njihov zavetnik sv. Florjan tudi v bodoče varoval pri opravljanju njihovih nalog.

Za darovano sveto mašo se je župniku zahvalil poveljnik sektorja Mala Nedelja Jernej Horvatič. Po skupinskem slikanju so gasilci nadaljevali druženje v gasilskem domu.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje