Češnja v DOSOR-jevem parku

V projektu »Uporabljaj me!« sodelovali radenski šolarji

Filip Matko, ponedeljek, 15. november 2010 ob 00:482
Žan in Matic

Žan in Matic

V projekt »Uporabljaj me!« (zasnovali so ga Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota, PEC – Pomurski ekološki center in Vzajemna zdravstvena zavarovalnica PE Murska Sobota) so se letos januarja vključile Zdrave in Eko šole v Pomurju. Za sodelovanje se jih je odločilo šestindvajset, njihovi prvošolci – iz vsake šole po en razred – pa so na temo sadje in rože delali poslikave na platnene vrečke. 424 učencev je tako poslikalo 1272 vrečk in med temi so bili tudi učenke in učenci Osnovne šole Radenci.

V soboto, 13. novemba, ob 10. uri so tako prvošolci radenske devetletke, skupaj z osmošolci v parku pri DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, posadili sadno drevo – češnjo.  To sta zasadila osmošolca Žan in Matic potem, ko je bil izveden bogat kulturni program.

Drevo je namreč bilo darilo organizatorjev tistim, ki so z veliko truda sodelovali v projektu »Uporabljaj me !« in tako pomagali osveščati vse generacije o škodljivosti plastičnih vrečk za okolje. Simbolično posaditev prve češnje v okviru tega projekta so opravili 2. novembra na zelenici Osnovne šole III v Murski Soboti. Sadna drevesa so namreč bila kupljena z izkupičkom od nakupa poslikanih vrečk, ki jih je za lastno uporabo odkupila Vzajemna zdravstvena zavarovalnica. Vrečke so še vedno na voljo v vseh Vzajemninih poslovalnicah v Murski Soboti, Lendavi in Gornji Radgoni, dobi pa jih lahko vsak, ki v zameno prinese vsaj 5 (pet !) plastičnih vrečk. S tem, da Vzajemna zamenja pet plastičnih vrečk za eno platneno vrečko se nadaljuje glavni namen projekta »Uporabljaj me !«, in sicer osveščanje o škodljivosti plastičnih vrečk za okolje. Predvsem pa želijo vsi sodelujoči v tem projektu prebivalstvo na obeh bregovih reke Mure nagovoriti k temu, da začnejo za nakupe v trgovini uporabljati platnene vrečke in s tem omejiti veliko vsakdanjo uporabo plastičnih vrečk. Te, plastične, vrečke namreč predstavljajo velik problem za okolje, kajti večina jih konča na odlagališčih, kar pa je posledično velik problem za okolje, saj plastika sodi med težko razgradljive snovi.


Več v Družabno