Razstrupite se s šparglji

Špargelj na dan, odžene zdravnika vstran

Aleksandra Papež, torek, 7. maj 2019 ob 16:36
Šparglji

Šparglji

Vrhunec sezone pobiranja špargljev je prav začetek maja. Prve šparglje gojitelji običajno obirajo od aprila do junija, odvisno od vedenja narave. Dolgoletna gojiteljica Irena Rola iz Trnovske vasi šparglje na domači kmetiji vzgaja že več let in pravi, da jih v tem obdobju, doda skoraj v vsak lonec med pripravo obrokov.

Nekateri šparglje imenujejo tudi beluši, viri pa se o pravilnosti rabe obeh izrazov ne morejo popolnoma zediniti. Jasno pa je, da so šparglji, kakorkoli jih imenujemo, ena prvih spomladanskih zelenjadnic, ki telesu z obilo vlakninami povrne moč po zimskem počitku.

»V zemljo je zasidran z olesenelo koreniko in debelimi koreninskimi vlakni. Spomladi poženejo iz korenike za prst debeli poganjki, znani kot beli beluši. Kakor hitro se prebijejo na površje zemlje, ozelenijo, saj pod vplivom svetlobe nastaja v beluših klorofil. Zraste zeleni beluš,« so zapisali strokovnjaki na spletni strani Bodi eko.si. Na kmetiji Rola šparglje obdelujejo ročno in brez kemičnih sredstev, saj verjamejo, da manjše količine zagotavljajo kakovost.

Sicer pa je špargelj uporaben v celoti. »Če korenino šparglja skuhamo v domačem vinu si lahko olajšamo težave v ustni votlini. Neoleseneli del beluša pa je lahko imeniten začetek dneva ob kavi - popestritev jajčnih jedi, samostojno opečen z ocvirki ob domačem kruhu,« razloži Irena.

Pa tudi sicer je njihova priprava zelo preprosta - domačih ali divjih špargljev ni potrebno lupiti, lahko jih narežemo, strokovnjaki pa bolj priporočajo lomljenje šparglja od vrha navzdol, dokler gre, preostali del zavržemo. V kolikor jih ne porabite vseh naenkrat, jih lahko za nekaj dni shranite tudi v hladilniku, dalj časa pa se bodo ohranili v kisu ali slanici, nekateri pa jih zamrznejo.

»Zame je okus špargljev najbolj intenziven v preprosti špargljevi juhi, ki jo pri nas doma pripravljamo na enak način kot gobovo juho - dušimo zelenjavo po okusu (šparglji, krompir, čebula), zalijemo z vodo ali jušno osnovo, začinimo in preden postrežemo zmeljemo s paličnim mešalnikom ter dodamo smetano. Ko za daljšo pripravo zmanjka časa pa šparglje ovijemo v domače ali kupljene mesnine in jih na hitro spečemo v pečici, ker so okusi različni, dodajamo zmeraj druge začimbe, zelenjavo, včasih jih potresemo še s sirom.« Šparglje so cenili že v preteklosti, saj naj bi skrivali življenjsko moč in številne zdravilne učinkovine. In res je, strokovnjaki so dokazali vsebnost številnih vitaminov in mineralov brez omejitev količine dnevno zaužitih špargljev, razen pri bolnikih s težavami s sečili, le-ti naj šparglje uživajo nekoliko bolj previdno.

Okusno in zdravo!



Več v Narava