Zimska oprema zaradi varnosti, ne zakona

Od 15. novembra do 15. marca morajo vozila imeti obvezno zimsko opremo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. november 2010 ob 10:461
Zima v prometu

Zima v prometu

S 15. novembrom, se v cestnem prometu začenja obdobje, od katerega morajo imeti vsa vozila na cestah v Republiki Sloveniji predpisano zimsko opremo. Zimska oprema za osebna vozila so zimske pnevmatike na vseh štirih kolesih ali kombinacija letnih pnevmatik in verig, pri čemer morajo imeti gume dovolj globok profil, vsaj 3 milimetre.

Verige morajo biti nameščene v zimskih razmerah, takrat ko se sneg oprijema vozišča ali ko je to zaledenelo, na pogonskih kolesih.

Časovno obdobje uporabe zimske opreme med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta narekuje zakon o varnosti cestnega prometa v 114. členu. Hkrati ta člen tudi določa, ne glede na datum, uporabo opreme, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča, je vozišče zasneženo ali pa poledenelo. Vozniki pa se morajo zavedati, da zimske opreme naj ne bi uporabljali zaradi zakonodaje, temveč predvsem zaradi varnosti.

Kazen za neustrezno opremljenost vozila znaša 120 evrov, če zaradi tega nastane prometni zastoj, pa 400 evrov. Pravne osebe so zaradi neustrezne opreme lahko kaznove z zneskom med 1.200 in 4.000 evri.

Po navedbah policije morajo vozniki pred vožnjo zagotoviti, da na vozilih ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila. Očiščena morajo biti stekla in vzvratna ogledala. V primeru, da se vozilo brez predpisane opreme ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik takoj odstraniti.

Strokovnjaki priporočajo, da pri nakupu gum pazite, da te niso starejše od dveh let, da jih najpozneje po petih letih zaradi staranja materiala zamenjate, tudi če profil še ustreza zakonodaji, in redno skrbite za ustrezen tlak, ki vpliva tako na obrabo kot tudi varnost in porabo goriva. Prav tako je priporočljivo, da so letne in zimske gume vsake na svojih platiščih, saj je zamenjava tako preprostejša, z izognitvijo premontaže, pa je tudi manj možnosti za morebitne poškodbe gume.

Če še gum niste zamenjali, to storite čim prej. Ob tem smo kontaktirali več vulkanizerjev v naši okolici glede storitev in cen, a smo odgovor žal dobili le od enega.

Cene za osebni avtomobil:
- 4x premontaža in 4x uravnoteženje kovinska platišča je 30 EUR
- 4x premontaža in 4x uravnoteženje alu platišča je 42 EUR
- 4x vijačenje je 10 EUR

Cena za kombi ali terenska vozila:
- 4x premontaža in 4x uravnoteženje kovinska platišča je 48 EUR

Vulkanizerstvo Branko Kolarič s.p.
Ormoška cesta 81a
2250 Ptuj

T.: (02) 778-54-01
M.: 041-622-341


Več v Slovenija