Na valovih Mure se je pomerilo 15 ekip

Zmaga za gasilce iz Bad Radkersburga in gasilk iz Svete Trojice

Prlekija-on.net, nedelja, 12. maj 2019 ob 08:05
10. Dan reke Mure

10. Dan reke Mure

Na jubilejnem, 10. Dnevu reke Mure, je lepotica, ki povezuje ljudi iz Slovenije in Avstrije, bila močno »okupirana«. Med 13 moškimi in dvema ženskima ekipami pa je pri moških zmagala ekipa gasilcev iz avstrijske Radgone (Bad Radkersburg), pri ženskah pa ponovno PGD Sv. Trojica. Sicer pa, podobno kot že vrsto let, v začetku maja, je Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Gornja Radgona tudi letos, v sodelovanju z Občino Gornja Radgona, Društvom Moja Mura, ter PGD iz avstrijske Radgone (FF Bad Radkersburg), pripravilo X. dan reke Mure 2019. Samo tekmovanje na reki Muri, pod imenom "Dan reke Mure - Gornja Radgona & Bad Radkersburg 2019", je potekalo na relaciji med Termami Bad Radkersburg in mostom čez reko Muro med obema Radgonama, končni cilj pa je bil na pristanu v Gornji Radgoni. Že pred tem so organizatorji prav na omenjenem prireditvenem prostoru zbirali prijave tekmovalnih ekip, po prijavah (13 moških in 2 ženski ekipi) in žrebanju vrstnega reda tekmovalnih ekip pa se je začelo zanimivo tekmovanje, ki je potekalo na izpadanje. Udeležence tekmovanja, ki ga je strokovno povezoval Branko Klun, je med drugimi pozdravil tudi župan Gornje Radgone Stanislav Rojko, ki se je s sodelavci in prijatelji z druge strani reke Mure, na čelu z okrajnim glavarjem Alexandrom Majcnom in županom Bad Radkersburga Heinrichom Schmidlechnerjem, tudi spustil po reki Muri, toda izven konkurence.

Kot poudarjajo organizatorji, omenjeno prireditev, ki so jo poimenovali "Mura nas povezuje - Die Mur verbindet uns", s tekmovanjem pripravljajo z namenom usposabljanja gasilskih enot, enot civilne zaščite in drugih organizacij, ki delujejo na poplavnih območjih v Pomurju in širše. Hkrati pa je to prireditev s katero se želi opozoriti na skrb za naravno ohranjanje reke Mure z okolico. Nenazadnje ima prireditev namen druženja strokovne in nestrokovne javnosti, to je prebivalcev sosednjih držav, preko katerih se na koristen in prijeten način promovira tudi turizem obeh sosednjih dežel. Tekmovanje na dolžini 1000 metrov, ki je potekalo v kategoriji rafting čoln (posadka s 6 + 1 člani ekipe), ni bilo posebej lahko, saj je vodostaj bil nekoliko višji od normale in je tudi med tekmovanjem naraščala, in tako je dokaj visoka Mura čolne kar "zanašala". Kljub temu ni bilo nobenih težav, saj je organizacija bila izvrstna, ob tem so varovanje na reki Muri izvajali člani reševalne postaje GA-PO-RA iz Gornje Radgone, ter gasilci iz Bad Radkersburga, ki so posredovali le enkrat, a to ni bilo potrebno saj je tekmovalec iz Avstrije sam skočil v Muro in v spremstvu reševalnega čolna priplaval do prizorišča.

Na samem tekmovanju se letos niso najbolje odrezali tekmovalci PGD Trnovci, ki so slavili na 9. tekmovanju, kajti trikrat jih je že v četrtfinalu izločila na koncu drugouvrščena ekipa Brodarskega društva Bistrica. Bistričani so v finalu izgubili proti zmagovalcem iz Bad Radkersburga, med ženskami pa so slavile gasilke iz Svete Trojice v Slovenskih goricah, a ker sta sodelovali le dve ekipi, so se Trojičanke morale v četrtfinalu pomeriti proti moški ekipi, in so izpadle v dvoboju proti poznejšim osvajalcem bronaste medalje, gasilcem iz avstrijske Gorice. Po končanem tekmovanju so vse ekipe prijele priznanja za sodelovanje, vsak član spominsko majico, pokale in medalje ter lepe praktične nagrade, ki so jih podelili vodja organizacije Bogdan Šajnovič ter predsednika gasilcev in Gornje in avstrijske Radgone. Na samem dogodku ni manjkalo niti kulinaričnih in drugih dobrot..., škoda je le, da zraven ni bilo še nekoliko več domačinov iz Gornje Radgone, ter da se tovrstne prireditve in dogodki, pri mostu čez reko Mure ne odvijajo vsaj enkrat mesečno, če ne še pogosteje, kajti bilo je čudovito.

Omeniti kaže tudi simbolno dejanje, ko sta sin Simon in hčerka Branka, ob častnem pozdravu gasilk in gasilcev ter vseh prisotnih, sredi Mure, raztrosila pepel svojega pokojnega očeta Branka Balažica, ki je vse življenje imel rad reko Muro in se do zadnjega boril, da bi pomurska lepotica še naprej tekla brez ovir. Žal je zbolel in prehitro zapustil svoje najbližje in svojo reko Muro, s katero sedaj postaja eno.

Končni vrstni red, moški: 1. FF Bad Radkersburg, 2. Brodarsko društvo Bistrica, 3. FF Goritz, 4. Diester team, 5.- 8. PGD Melinci, PGD Trnovci, PGD Sveta Trojica v Slovenskih goricah in Mura rafting Grlava itd.; Končni vrstni red, ženske: 1. PGD Sveta Trojica v Slovenskih goricah, 2. Murske dekline.

Dosedanji zmagovalci (Dan Mure, 2008), šesterci: FF Alteneudörfl (A), osmerci: PGD Zbigovci, rafti: Mura Rafting; Leto 2009: PGD Gornja Radgona; Leto 2010; PGD Dolnja Bistrica; Leto 2011: PGD Savci - moški, OMW Lipovci - ženske; Leto 2012: PGD Benedikt - moški; BS OMW Lipovci - ženske; Leta 2013 je tekmovanje odpadlo zaradi previsokega vodostaja reke Mure; Leto 2014: Mura Rafting - moški; Leto 2015: PGD Savci - moški; KKRK Petanjci - ženske; Leto 2016: PGD Savci - moški, Stavenske flore - ženske; Leto 2017: PGD Trnovci - moški, PGD Sveta Trojica - ženske; Leto 2018: Odpadlo; Leto 2019: FF Bad Radkersburg - moški, PGD Sveta Trojice - ženske.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Družabno