Napoveduje se nov predlog zakona o dovoljeni vsebnosti alkohola v krvi

Agencija za varnost v prometu predlaga, da se meja dovoljene vsebnosti iz sedanjih 0,5 (0,24mg/l izdihanega zraka) zniža na 0,2 promila (0,1mg/l)

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. maj 2019 ob 19:34
AVP predlaga znižanje dovoljene vsebnosti alkohola v krvi

AVP predlaga znižanje dovoljene vsebnosti alkohola v krvi

V zadnjih tednih se v slovenski javnosti pojavljajo pozivi k spremebi Zakona o pravilih v cestnem prometu (ZPrCP) v delu, ki med drugim določa dovoljeno vsebnost alkohola v krvi za voznike. Agencija za varnost v prometu (AVP) tako predlaga, da se meja dovoljene vsebnosti iz sedanjih 0,5 (0,24mg/l izdihanega zraka) zniža na 0,2 promila (0,1mg/l).

Javnost je glede tega predloga sicer zelo razdeljena. Medtem ko predlog podpira več nevladnih organizacij, so proti predvsem gostinci. Glavni argument predlagatelja znižanja meje je, da so vinjeni vozniki eni od glavnih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom na slovenskih cestah. Takšnih voznikov naj bi med letom 2011 in 2019 bilo kar 22 odstotkov. AVP v svojem predlogu spremembe zakona predlaga tudi obvezno pridržanje vseh vinjenih voznikov in da se tiste voznike, ki bi jim v krvi namerili več kot 1,1 promila alkohola tudi kazensko ovadi, saj naj bi po novem predlogu že njihova udeležba v prometu bila okarakterizirana kot kaznivo dejanje.

O (ne)smiselnosti predloga in morebitnega znižanja dovoljene vsebnosti alkohola se, kot omenjeno, v strokovni pa tudi laični javnosti že dlje časa krešejo mnenja, najpogostejši argument nasprotnikov pobude pa je, da imajo vinjeni povzročitelji v krvi že tako ali tako več kot dovoljenega 0,5 promila alkohola. Eden vidnejših nasprotnikov predloga je tudi notranji minister Boštjan Poklukar, ki navaja, da se je kljub dovoljeni meji 0,5 promila lani število smrtnih žrtev na slovenskih cestah prvič spustilo pod 100, da pa je imelo kar 59% vinjenih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom v krvi nad 1,1 promila in da je s tega vidika predlog še posebej nesmiseln in da bi bila veliko bolj učinkovita še ostrejša kontrola s strani pristojnih organov, opozarja pa tudi na to, da bi na alkohol morali začeti gledati kot na širši družbeni problem in ga tako tudi obravnavati.

Med ključnimi spremembami, ki naj bi jih poleg znižanja dovoljene vrednosti alkohola v krvi prinesel predlog spremembe zakona pa so tudi strožje sankcije za uporabo telefona med vožnjo ter prilagoditev sekcijskega umirjanja hitrosti.

Kakšno pa je vaše mnenje? Sodelujte v naši anketi.



Več v Slovenija