»Vinogradi obeh bregov Mure« na ogled v sosednji Radgoni

Odprli so razstavo po jubilejni, 25. slikarski koloniji, ki je letos potekala v Avstriji

Prlekija-on.net, četrtek, 23. maj 2019 ob 15:57
Razstava Vinogradi obeh bregov Mure

Razstava Vinogradi obeh bregov Mure

Kar prijetno in slovesno je bilo v Hotelu "Radkersburger Hof" v sosednji Radgoni (Bad Radkersburgu), kjer so v navzočnosti številnih likovnih umetnikov, ljubiteljev te umetnosti ter gostov, odprli razstavo likovnih del nastalih na jubilejni, 25. mednarodni slikarski koloniji "Vinogradi obeh bregov Mure 2019", Gre za veliko kolonijo, ki jo izmenično gostita republiki Avstrija in Slovenija, na njej pa vsako leto nastopajo ugledni umetniki in umetnice z obeh bregov reke Mure. Na odprtju tokratne razstave del, ki so nastala izpod čopičev slikark in slikarjev na avstrijski strani Mure, ste prisotne nagovorila Okrajni glavar Südoststeiermark (jugovzhodne Štajerske), dr. Alexander Majcan, in Predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec, ki sta razstavo tudi odprla.

Na ogled so dela, ki jih je v petdnevni koloniji ustvarilo deset umetnic in umetnikov, po pet iz Slovenije in Avstrije, in sicer: Alois Bresnik, Ivo Kolar, Zdravko Dolinšek, Rosina Gmeindl, Tamara Vogrin Tara, Gerhard Guttmann, Srech Frühauf, Edith Maria Keckeis, Zdravko Patty in Christa Nikl-Wlodkowski. Udeležence sta predstavila Tamara Vogrin (slovenske) in Gerhard Guttmann (avstrijske), ki sta letos bila koordinatorja kolonije. Povedala sta tudi, da se bo razstava v drugi polovici avgusta, ko bo na sporedu mednarodni sejem AGRA, preselila na Pomursko sejmišče v Gornji Radgoni. Tematika letošnjega slikarskega snovanja so bili mostovi, kajti v minulih petindvajsetih letih, odkar kolonija poteka, so se razmere ob reki Muri dodobra spremenile, saj sta deželi ob njej bogatejši za številne, mnogokrat nevidne, a vendar trdne prijateljske mostove, kot sta med drugim poudarila Erjavec in Majcan.

Kot pomemben most čezmejnega sodelovanja Pomurskega sejma v Gornji Radgoni in takratnega Okrajnega glavarstva v Bad Radkersburgu se je v letu 1994 porodila tudi Slikarska kolonija "Vinogradi obeh bregov Mure". K uresničitvi zamisli o koloniji ter nadaljevanju njene uspešne tradicije je pripomoglo odlično sodelovanje takratnega in sedanjega direktorja Pomurskega sejma Janeza Erjavca in takratnega glavarja Bad Radkesburga, dr. Konrada Kranicha. Pomurski sejem in predsednik uprave Janez Erjavec pa tradicijo vzorno nadaljuje tudi z zdajšnjim okrajnim glavarjem novoustanovljenega okraja Jugovzhodna Štajerska, ki je nastal z združitvijo okrajev Radkersburg in Feldbach v Südoststeiermark, dr. Alexandrom Majcnom. Predsednik uprave Pomurskega sejma je lansko leto za dolgoletno delo pri razvoju prijateljskega in vsestranskega sodelovanja med avstrijsko Štajersko in Slovenijo prejel tudi posebno priznanje avstrijske dežele Steiermark (Štajerska).



Več v Kultura in izobraževanje