Siniša Čeh predstavlja svojo novo lepotico

Siniša Čeh v teh dneh predstavlja svoj prvi model diatonične harmonike, ki ga je zanj izdelal mojster izdelovanja harmonik, poznan na Slovenskem in tujem trgu, Zlatko Munda iz Polenšaka

Aleksandra Papež, nedelja, 26. maj 2019 ob 10:56
Siniša Čeh in Zlatko Munda

Siniša Čeh in Zlatko Munda

Ob naslovu tega prispevka ste zagotovo pomislili, da ima harmonikarski virtuoz iz Trnovske vasi novo predstavnico nežnejšega spola ob svoji strani, a Siniša Čeh že od malih nog svojo največjo ljubezen nosi kar na ramenih in iz nje izvablja zmeraj nove melodije - gre za »frajtonarco«.

Siniša Čeh v teh dneh predstavlja svoj prvi model diatonične harmonike, ki ga je zanj izdelal mojster izdelovanja harmonik, poznan na Slovenskem in tujem trgu, Zlatko Munda iz Polenšaka. Kolektiv, izpod rok katerega prihajajo zares kakovostna glasbila. Glasbila blagovne znamke Munda odlikujejo znanje in ročne spretnosti - vodja Zlatko je ob izobrazbi lesarskega tehnika tudi glasbenik, ki tako zares dobro obvlada vse plati izdelave glasbil in prepozna potrebe trga, za katerega iz leta v leto pripravlja bolj inovativna ter napredna glasbila.

»Kar sem v letih vaje želel doseči v zvenu svoje glasbe, je Zlatko Munda združil v materialnem - izstopajoča neskončna ubranost linij, preplet harmonije in ognjevitosti,« je Siniša navdušeno opisal svojo novo harmoniko, ki jo odlikujeta neobičajna kombinacija kovine in lesa, kar ji daje edinstven videz, tudi zaradi posebnih gumbov z učinkom zrcala ter oblike zvočnic. Ogenj, ki živo rdeče zasije v mehu pa ponazori način igranja njenega lastnika - odločen preplet harmonij, brez popuščanja.

Siniša Čeh je na glasbeno pot stopil s klavirsko harmoniko v roki, nato pa se je navdušil nad »frajtonarco«. Kar sam se je spopadel s prijemi svojega vzornika Zorana Lupinca, pri tem pa so ga zmeraj podpirali domači, posebej babica, ki je ure in ure prepevala ob njegovem igranju ter mu tako vlivala veselja do glasbe. Vadil je od 4 do 6 ur na dan. »Za nobeno uro vaje mi ni žal,« pravi danes. Glasbeni prijatelji Simon Golobič, pokojni Jože Antonič, kitarist Alpskega kvinteta, baritonist Branko Novak, kitarista Darko Novak in David Rebrec, trobentar Matej Kozel so tisti, ki so z njim preigrali prenekatero uro ter ga podpirali, skupaj so v različnih sestavih zaigrali tudi v zasedbi imenovani Maxi trio. Najbolj pa je Siniša ponosen na prijateljstvo z Jožetom Burnikom, harmonikarjem in skladateljem, ki je zanj napisal že več melodij in z Ivanom (Žanom) Prešernom.

Svoje znanje, dovršenost igre in veselje do glasbe deli v svoji glasbeni šoli in v harmonikarskem orkestru, kar do zadnje ure zapolni njegov vsakdan, ob koncih tedna pa najraje zaigra in zapoje s prijatelji. S svojim smislom za humor dnevno razvedri svoje Facebook sledilce - »Koliko stane ta čudoviti papagaj? 900 evrov mi odgovori prodajalka. Ja nič, dajte mi goloba in flomastre prosim.« Kakor njegov novi model harmonike, je zares nekaj posebnega zmeraj nasmejani harmonikar Siniša Čeh.

Foto: Zlatko Munda, Aleksandra Papež



Več v Kultura in izobraževanje