Najhladnejši maj v zadnjih letih se končuje z obilnim deževjem

Reka Ščavnica je čez noč naraščala, v četrtek zjutraj pa se je višina ustalila in večjega naraščanja več ni pričakovati

Prlekija-on.net, četrtek, 30. maj 2019 ob 10:36
Izliv Ščavnice pri Gajševskem jezeru

Izliv Ščavnice pri Gajševskem jezeru

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) so v noči na četrtek zaradi obilnega deževja nekateri vodotoki močneje narasli. Tudi reka Ščavnica je čez noč naraščala, zjutraj pa se je višina ustalila in večjega naraščanja več ni pričakovati. Na spodnjih fotografijah in videu je stanje reke Ščavnice in Gajševskega jezera v četrtek dopoldan.

V petek bo na zahodu zmerno do pretežno oblačno in povečini suho. Drugod bo oblačno, občasno bo še deževalo. Do noči bo dež povsod ponehal. Pihal bo severni veter, najvišje dnevne temperature bodo okoli 14 °C.

Ob koncu tedna razjasnitev in otoplitev

V petek bo bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, najvišje dnevne od 19 do 22 °C.

V soboto in nedeljo bo večinoma sončno, sredi dneva in popoldne bodo nastale posamezne plohe ali nevihte. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 25 °C.

Povprečna temperatura najnižja po letu 1991

Kot še navaja Arso je letošnji maj v vremenskem pogledu nekaj posebnega. Prekinil je niz 13 zaporednih nadpovprečno toplih mesecev. Povprečna temperatura bo maja od 2 do 3 °C nižja od dolgoletnega povprečja in s tem najnižja po letu 1991. Padavin je bilo več od povprečja, vendar v nizu meritev najdemo še bistveno bolj namočene maje. Najbolj pa bo letošnji zadnji pomladni mesec izstopal po izjemno majhnem številu sončnih ur, saj bo na nekaterih postajah celo rekordno siv. Skupno število sončnih ur bo večinoma med 110 in 140, kar je le polovica normalne vrednosti in toliko kot je običajno za februar ali marec. Letos smo doslej manj sončnega vremena beležili le januarja, najbolj sončen pa je bil marec.

 



Več v Narava