V petek pokušali sauvignone, v soboto pa so se z VinoBusi zapeljali od vinarja do vinarja

Osnovni namen prireditev je, promovirati našo vinorodno Prlekijo in njene vinarje širom po Sloveniji in v tujini

Prlekija-on.net, ponedeljek, 3. junij 2019 ob 17:34
Četrti VinoVikend

Četrti VinoVikend

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina je pripravilo že četrti VinoVikend, 31. maja in 1. junija. Osnovni namen prireditev je, promovirati našo vinorodno Prlekijo in njene vinarje širom po Sloveniji in v tujini. Prleško dobro kapljico, gostoljubnost in čudovito naravno prleško pokrajino je potrebno predstaviti širši množici in poudariti kulturo pitja vina ter domače kulinarike.

V petek, 31. maja je bila strokovno vodena pokušina sorte Sauvignon, ki izvira iz Francije in se je prvič pod tem imenom pojavila leta 1710 v Bordoju. Robert Gorjak, dipl. WSET iz vinske šole Belvin, nas je s sauvignonom popeljal od Južne Afrike - Diemersdal Paul Cluver (letnik 2019), preko Nove Zelandije - Mount Nelson Marlborough (letnik 2018) in Francije - Sancerre Les Baronnes Henri Bourgeois (letnik 2017) do Slovenije - Verus (2018), Colles, Gross Haloze (letnik 2017), Dveri-Pax Vajgen (letnik 2016) in Sutor - Vipava (letnik 2016).

V soboto, 1. junija pa so trije VinoBusi vozili od vinarja do vinarja: Enoteka Ljutomer, Vinarstvo Ozmec iz Ilovcev, Vinoreja Kaučič iz Gresovščaka, Gostišče Stari hrast iz Radomerja, Vinogradništvo Kovačič iz Presike, Vina Marič iz Zg. Kamenščaka in Turistična kmetija Frank-Ozmec iz Slamnjaka. Pri vsakem vinarju je bila pokušina treh sort in hladen prigrizek. Na Jeruzalemu, v parku pred Dvorcem, so se vsi udeleženci okrepčali z golaževo juho in uživali v čudovitem razgledu po prleških goricah. V vsakem avtobusu so vodiči podrobneje predstavili vinarje in prleško pokrajino ter skrbeli za točen vozni red.

V soboto zvečer, ko so vsi VinoBusi pripeljali nazaj v Ljutomer, je bilo pod stoletno potomko vinske trte v atriju Mestne hiše, žrebanje vstopnic in razdeljenih 15 dobitkov.

Organizacijski odbor VinoVikenda, Zdravko Marič, Matevž Kaučič in Mira Rebernik Žižek, se zahvaljujejo vsem donatorjem za pomoč pri izvedbi dogodkov!

Se vidimo naslednje leto, prvi vikend v juniju!



Več v Družabno