Panorganic varuje okolje z biorazgradljivo embalažo

Posebnost rastlinjaka v Ljutomeru in edinstven know-how so prepoznali tudi ljudje najbogatejšega Zemljana, Jeffa Bezosa, in sicer podjetje Plenty, ki je prišlo na izobraževanje v ljutomerski Panorganic

Prlekija-on.net, sreda, 5. junij 2019 ob 10:341
KMG Panorganic

KMG Panorganic

Ljutomerski KMG Panorganic, ki zadnja leta dosega visoko rast in se neprestano širi tudi na tuje trge, tokrat preseneča s popolnoma biorazgradljivo embalažo svoje premium linije solat in zelišč ŽIVA, ki so jo lansirali na trg, pomenljivo, 5. junija, na svetovni dan varovanja okolja. Moderna tehnologija pridelave, o kateri so prišli na izobraževanje ljudje Jeffa Bezosa, je okolju prijazna in predstavlja prihodnost kmetijstva. Ohranjanje narave je za Panorganic izjemnega pomena, zato skušajo čim več storiti v smeri zmanjševanja onesnaževanja okolja in poskrbeti za čim bolj neokrnjeno naravo za prihodnje generacije.

Okoljsko vprašanje je zadnja leta izjemno aktualna tema, pa naj gre za onesnaževanje zraka, oceanov ali kopičenje plastične embalaže. V kmetijstvu se pogosto soočamo ravno s težavo pretirane porabe plastične embalaže, saj je veliko sadja in zelenjave predpakirane, in sicer zaradi ohranjanja svežine in neoporečnosti pridelka. Velikokrat tako žal ni druge možnosti, kot pakiranje v plastično embalažo, vendar so v KMG Panorganic našli drugačno rešitev.

Solata in zelišča ŽIVA v biorazgradljivi embalaži

5. junija, na svetovni dan varstva okolja, so potrošnikom ponudili solato in zelišča ŽIVA v popolnoma biorazgradljivi embalaži. Gre za t. i. »home compostable« embalažo, ki ni le industrijsko razgradljiva kot večina biorazgradljivih embalaž (torej da jo je potrebno odvreči v koš za plastiko), ampak jo potrošniki lahko doma odvržejo na kompost oz. v koš za bio odpadke, kjer se embalaža popolnoma razgradi. Solata in zelišča ŽIVA, ki so premium zelenjava, so tako dobila preobleko, ki si jo zaslužijo - povsem biorazgradljivo, naravi prijazno embalažo. ŽIVA je namreč pridelana povsem brezpesticidno, na moderen, naravi prijazen način, vsebuje ogromno hranil (solata, ki ji odrežemo korenine, v 24-ih urah izgubi 60-65 % hranilnih snovi) in je izjemnega okusa. Namreč, koreninski sistem, s katerim se prodajajo solata in zelišča ŽIVA, ohranja zelenjavo pri življenju, vse dokler ji ne odrežete zadnjega lista, kar je skorajda enako, kot če bi si po solato šli na svoj vrt. Odrezana solata pravzaprav počasi »umira« in pri tem izgublja svoje hranilne vrednosti, kar je še posebej problematično pri solati iz tujine, ki prepotuje na tisoče kilometrov predno pride do trgovskih polic in do končnega potrošnika, ko od vitaminov in hranilnih vrednosti ostane bore malo.

V KMG Panorganic sicer od samega začetka svojega delovanja stremijo k okolju prijazni pridelavi. Mladi podjetnik leta 2016 in lastnik KMG Panorganic, Mario Kurtović, pravi: »Naravo je potrebno ohraniti čim bolj neokrnjeno za prihodnje generacije, zato se mi kmetovanja lotevamo na moderen način, s sodobno tehnologijo, ki je človeku in naravi prijazna, saj se zavedamo, da je konvencionalno kmetijstvo eden izmed večjih onesnaževalcev okolja. S to filozofijo verjamemo, da lahko prepričamo marsikaterega potrošnika, ne le slovenskega, ampak tudi evropskega«. Pri pridelavi solat in zelišč ŽIVA tako ne ustvarjajo odpadnih voda, saj več kot 85 % vode kroži po sistemu, voda se ponovno filtrira in tako čista kot ustekleničena voda pride do koreninic solat in zelišč, ki posrkajo le toliko vode, kot je potrebujejo za svojo rast. Ostala voda steče naprej v sistem in dalje kroži, zato pri njih dejansko ni odpadnih voda. Gre res za naravi najbolj prijazen način pridelave in korak v prihodnost, saj recirkulacijsko bioponiko nadgrajujejo z IT tehnologijami in z umetno inteligenco. Korak naprej pa so storili še z že omenjeno biorazgradljivo embalažo solat in zelišč ŽIVA, kar je novost na slovenskem trgu.

»Naša tehnologija je prihodnost kmetijstva, saj pridelava poteka pod skrbnim nadzorom računalniških sistemov, ki merijo različne pogoje - vlaga, temperatura itd., na podlagi parametrov se tudi prilagaja odpiranje oken, ogrevanje, prižiganje luči. Tudi sama solata in zelišča se po sistemu pomikajo avtomatično. Večja so in dalj časa potujejo po liniji, večji je razmak med njimi, da imajo dovolj prostora za rast. Ko pridejo do konca linije, se spakirajo in še isti dan odpeljejo v trgovine - tako so v trgovinah kupcem na voljo sveži pridelki, polni hranilnih snovi«, dodaja Kurtović. Hkrati so v KMG Panorganic povezani z raznimi univerzami in fakultetami ter strokovnjaki iz severa Evrope, ki bdijo nad sistemom. Velik delež pri pridelavi pa doprinesejo tudi zaposleni tehnologi, ki neprestano spremljajo zdravje rastlin, računalniške parametre ter skrbijo za tehnično brezhibnost rastlinjaka.

Podjetje Plenty prišlo na izobraževanje v ljutomerski Panorganic

Posebnost rastlinjaka v Ljutomeru in edinstven know-how so prepoznali tudi ljudje najbogatejšega Zemljana, Jeffa Bezosa, in sicer podjetje Plenty, ki je prišlo na izobraževanje v ljutomerski Panorganic, v katerem zadnja leta poslovneži prepoznajo inovativne tehnologije in dobre strategije. Slednje pomenijo razpršeno pridelavo po različnih državah in regijah ter posledično ponujanje lokalno pridelane sadje in zelenjave - lokalno poreklo pa je potrošnikom zadnja leta vse bolj pomembno. Panorganic je z rastlinjaki zaenkrat prisoten v Sloveniji in v Avstriji, kjer so prav tako odlično sprejeli živo zelenjavo. Se pa kmalu širi tudi v Romunijo, kamor trenutno že izvažajo solato in zelišča ŽIVA, zaradi velikega povpraševanja in želje trgovcev po lokalno pridelani zelenjavi pa bodo kmalu zgradili rastlinjak še v Romuniji in 22-milijonskemu trgu ponudili kakovostno in lokalno pridelano živo zelenjavo.

Korak naprej so v KMG Panorganic storili tudi s pridelavo špinače, saj so v letošnjem letu povečali kapacitete za pridelavo le-te. Dnevno trenutno pridelajo več kot 200 kg špinače, s čimer so izjemno povečali slovensko samooskrbnost s špinačo, ki je pri potrošnikih vedno bolj priljubljena. Gre za špinačo slovenskega porekla, ki je povsem brezpesticidno pridelana in je na voljo 365 dni v letu. V istem dnevu je pobrana, očiščena, spakirana in prepeljana k slovenskim trgovcem, kar pomeni, da do potrošnikov pride v 24 urah, in to povsem sveža, polnega okusa in bogata s hranili, vitamini in minerali.



Več v Gospodarstvo