Tekmovanja v praženju krompirja se je udeležilo enajst ekip

Etnografsko Društvo Cigani iz Dornave je organiziralo že 8. Krompirfest - tekmovanje v praženju krompirja

Ivan Trunk, četrtek, 20. junij 2019 ob 17:17
8. Krompirfest v Dornavi

8. Krompirfest v Dornavi

V soboto, 15. junija, je Etnografsko Društvo Cigani iz Dornave organiziralo že 8. Krompirfest - tekmovanje v praženju krompirja pri Ribiškem domu v Dornavi. Tekmovanja v praženju krompirja se je udeležilo 11 ekip, večina jih je bila domačih ekip iz Dornave in sosednjih krajev: Juršinci, Vitomarci, Trnovska vas, Podlehnik, Podvinci, Pacinje, Rogatec, ena ekipa je bila iz sosednje Hrvaške iz Cestice, ena ekipa iz Blagovice in ena ekipa iz Dobove.

Pri ocenjevanju praženega krompirja je komisija ocenjevala samo pražen krompir brez dodatkov slanine, mesa, mesa iz tünke, štajerski domači pražen krompir in tu so izbirali: najboljši praženi krompir, najlepše dekorirani praženi krompir in naj krompirček - krompirček občinstva. Obiskovalci krompirfesta so dobili kupone in so ga podarili ekipi, ki je imela za njih najboljši praženi krompir. Po odločitvi komisije je prvo mesto osvojila ekipa Turističnega društva Podlehnik, drugo mesto je osvojila ekipa Društva Gospodinj Vitomarci, tretje mesto je osvojila ekipa iz Rogatca, za najlepše dekoriran ali aranžiran krompir je imela ekipa iz Turističnega društva Trnovska vas in naj krompirček po izboru občinstva je imela ekipa Turističnega društva Dobova. Turistično društvo Dobova je reden gost na Krompirfestu v Dornavi, ker jih družijo prijateljske vezi z Etnografskim društvom Cigani iz Dornave. Tudi v Dobovi imajo tekmovanje v praženju krompirja in je bilo Turistično društvo Dobova pobudnik, da so tudi v Dornavi začeli s podobnim tekmovanjem.

Anica Slodnjak, predsednica Etnografskega Društva Cigani Dornava nam je v pogovoru povedala, da bo naslednji Krompirfest naslednjo leto ponovno junija in si zelo želijo večjega obiska ekip iz širše Prlekije, Prekmurja in ostale Slovenije. Posebnost te prireditve je tudi etno ples cigank, etno razstava ciganstva, razstava zeliščarstva, imeli so cigo kafeterijo, kjer so gostom ponudili kavo, imeli so tudi šlogarco, katera je bila zelo zaposlena in šivilje, ki so popravljale oblačila. Gostom se je predstavil tudi mladi pevec Metod Munda, ki študira solo petje.



Več v Družabno