V Parku 1. slovenskega tabora je potekala osrednja prireditev v počastitev dneva državnosti

Slavnostni govornik je bil zgodovinar, prof. dr. Janko Prunk, Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer pa je ob tem pripravil promenadni koncert

Prlekija-on.net, sobota, 22. junij 2019 ob 10:04
Slavnostni govornik je bil zgodovinar, prof. dr. Janko Prunk

Slavnostni govornik je bil zgodovinar, prof. dr. Janko Prunk

V petek, 21. junija, je v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru, potekala osrednja prireditev v počastitev 25. junija - dneva državnosti. Slavnostni govornik je bil zgodovinar, prof. dr. Janko Prunk, Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer pa je ob tem pripravil promenadni koncert. Pridružila se jim je tudi pevka Viktorija Govedič.

Slavnostni govornik je v uvodu povedal, da mu je priti v Ljutomer, kot vsakemu Slovencu, v veselje in čast, "saj se v Ljutomeru človek sreča z najlepšimi dejanji slovenske novejše zgodovine. Toliko jih je, da jih ne bom mogel vseh našteti." Ob tem je omenil nekatere posameznike in dogodke, ki so v preteklosti tlakovali pot v samostojno Slovenijo, od velikega jezikoslovca, Frana Miklošiča, ki si je že pred 150 leti prizadeval za Zedinjeno Slovenijo, preko 1. slovenskega tabora, do Antona Korošca in Majniške deklaracije. Posebej je izpostavil tudi dogodek leta 1988 ob 120-letnici 1. slovenskega tabora, kjer je spregovoril takratni predsednik predsedstva socialistične Republike Slovenije, Janez Stanovnik, ki je takrat med drugim dejal, da se bo na Slovenskem govorilo slovensko in odločalo po slovensko. "To je bila dobra popotnica za vse slovenske demokratične in narodno zavedne Slovence, za kaj se imajo boriti".

Na proslavi je spregovoril tudi podžupan Občine Ljutomer, Niko Miholič, ki je med drugim dejal, da "v torek praznujemo dan, ko smo tudi Slovenci dobili formalno, svojo neodvisno državo Slovenijo. Nekaj, kar je v 19. stoletju bila zgolj daljnosežna želja, več kot 100 let pozneje pa realnost. Medtem se je zgodilo veliko zgodovinskih mejnikov, ki so nas izoblikovali v narod, kakršen smo danes." Ob tem je spomnil, da življenje v Sloveniji še zdaleč ni slabo in da je življenjski standard na kar visoki ravni, kar spoznamo predvsem, ko odpotujemo izven naših meja. "Zato pa dragi Slovenci, bodimo ponosni na svojo državo, bodimo ponosni na vojake, policiste in druge akterje, ki so tistega junija 1991. leta pripomogli, da lahko danes živimo v neodvisni državi," še je med drugim povedal.

Foto in video: Sara Vinkovič



Več v Kultura in izobraževanje