Spomnili so se prve civilne žrtve vojne za Slovenijo

Janez Svetina je želel fotografirati tank JLA, kar je zanj bilo usodno

Prlekija-on.net, sobota, 29. junij 2019 ob 08:452
Spomin na prvo civilno žrtev vojne za Slovenijo

Spomin na prvo civilno žrtev vojne za Slovenijo

Pri spominskem obeležju na Partizanski ulici v Gornji Radgoni, je potekala krajša spominska slovesnost posvečena 28. obletnici smrti prve slovenske civilne žrtve - psihologa, svetovnega popotnika, misleca, prevajalca, predavatelja, poznavalca indijske duhovnosti in svetovne književnosti Janeza Svetine, doma z Bleda (rojen 26.12.1941), ki je bil ustreljen 28. junija 1991, ob 11.38 uri, prav na mestu, kjer stoji spominska plošča. Kot je znano je psiholog Svetina, nesojeni naslednik akademika Antona Trstenjaka, dan pred svojo smrtjo predaval v OŠ Gornja Radgona, umrl pa je potem ko je skušal fotografirati gorečo kolono vozil JLA, ki je prav v tistem času prodirala proti radgonskem mejnem prehodu.

Po kratkem orisu življenja in dela priznanega psihologa, svetovnega popotnika, misleca, prevajalca, predavatelja, poznavalca indijske duhovnosti in svetovne književnosti, so predstavniki veteranskih združenj: Dušan Zagorc, Janko Kuzmič, Matjaž Perša, Dani Mauko (OZ VVS) in Stanko Sakovič (PVD Sever) ter častni občan občine Gornja Radgona Vinko Rous prižgali svečke v spomin na »Neizpeto pesem Janezovega življenja«, prižgali pa so tudi svečo veteranskega združenja z Gorenjskega, odkoder je Svetina izviral. Vsi skupaj pa so se z minuto molka še enkrat poklonili spominu na velikega človeka, in prvo civilno žrtev vojne za Slovenijo leta 1991. Ob tem je prijatelj pokojnega Janeza, upokojeni ravnatelj OŠ Gornja Radgona, Dušan Zagorc še enkrat ponovil: Naj ne bo nikoli pozabljeno!

Ostalo bo tud zapisano, da je Janez Svetina, na povabilo takratnega ravnatelja radgonske OŠ Dušana Zagorca, v četrtek, 27. junija 1991, v Domu kulture v Gornji Radgoni predaval učiteljem s širšega radgonskega območja. V tistem času so iz Ormoža in Središča ob Dravi, proti Gornji Radgoni že prihajale tankovske enote JLA, v center Radgone so prispele naslednjo dopoldne. Svetina je s svojim fotoaparatom vzbudil pozornost in postal tarča napadalcev. Leta 1992 so na zgradbi v bližini stavbe radgonske občine, kjer je bil Svetina obstreljen, v spomin nanj vzidali spominsko ploščo, kjer se sedaj vsako leto 28. junija poklonijo njegovemu spominu in mu prižgejo sveče. Franc Balantič, nekdanji obveščevalec TO, je med drugimi videl, kako je pod streli iz oklepnika JLA umrl Janez Svetina: "Odmaknil se je iz gruče, ki je opazovala napredovanje jugoslovanske kolone. Stopil je na ulico in dvignil fotoaparat, ko so ga pokosili rafali iz mitraljeza."



Več v Kultura in izobraževanje