Na Ptuju in okolici ob neurju posredovalo 600 gasilcev

Veter je dosegal hitrost preko 100 km/h, zalilo je številne ceste, podvoze, 80 objektov, 40 objektov je ostalo brez strehe, 12 tisoč uporabnikov brez električne energije, ...

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. julij 2019 ob 18:01
Neurje na Ptuju

Neurje na Ptuju

Dan po močnem neurju, ki je zajelo predvsem širše območje Ptuja, so vidne posledice, škode je za več milijonov evrov. V nedeljo popoldne je kar 12 tisoč uporabnikov ostalo brez električne energije in kot so sporočili z Elektra Maribor, je njihovim ekipam kljub zahtevnim vremenskim razmeram uspelo znova zagotoviti oskrbo z električno energijo za večino od teh uporabnikov. Veter je tam dosegal hitrost tudi nad 100 kilometrov na uro ter ruval drevesa in odkrival strehe. Neurje je bilo usodno tudi za 300 galebov.

Foto in video: Neurje na Ptuju

Poveljnik ptujskih gasilcev in vodja intervencije Primož Korošak je povedal, da je odpravljanje posledic trajalo pozno v noč, njihove enote so še vedno na terenu, razmere pa se počasi umirjajo. Šlo je za največje posredovanje v zadnjih petih letih, saj so posredovali že na več kot 200 lokacijah. Skupaj je pri odpravljanju posledic v nedeljo in ponedeljek sodelovalo že več kot 220 gasilcev. Črpanja počasi končujejo, nekaj je še odkritih objektov, pri čim hitrejšem odpravljanju posledic jim pomagajo tudi številni drugi, od komunalnih delavcev do krovcev, saj so za ponedeljek ponovno napovedane nevihte in dež.

VIDEO - Izjava poveljnika PGD Ptuj Primoža Korošaka o delu gasilcev!

VIDEO - Izjava poveljnika PGD Ptuj Primoža Korošaka o delu gasilcev!

Objavil/a Ptujska Televizija PeTV dne Ponedeljek, 08. julij 2019

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, ki je bila že v nedeljo popoldne takoj po neurju vključena v dejavnosti za odpravljanje posledic ujme, si je zjutraj ogledala razmere na terenu. Kot je povedala, je katastrofa velika, prizadeta je tudi večina javnih zavodov. Škoda je še v postopku popisovanja, a je že zdaj mogoče reči, da je velika, pri odpravi posledic pa pričakuje tudi pomoč države, saj takšnih razsežnosti škode sami ne morejo odpraviti. V neurju so bili prizadeti tudi številni kulturni objekti, med drugim Miheličeva galerija, posledice so vidne na gradu in dominikanskem samostanu. Veliko škode je v vrtcih, domu upokojencev, zdravstvenem domu in v bolnišnici, praktično vse šole v občini so poškodovane in zalite v kletnih prostorih, prizadelo je tudi mestno hišo, saj jim je zalilo arhiv.

VIDEO - Izjava županje Nuške Gajšek o stanju na terenu po neurju s točo!!

VIDEO - Izjava županje Nuške Gajšek o stanju na terenu po neurju s točo!

Objavil/a Ptujska Televizija PeTV dne Ponedeljek, 08. julij 2019

Škodo si bo z državne strani ogledala kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec, županja je govorila tudi z okoljskim ministrom Simonom Zajcem, poskušajo pa priti tudi do premierja Marjana Šarca, da bi si škodo ogledal na terenu.

Samo na Ptuju aktiviranih 22 društev in 212 gasilcev

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je ob 15.53 na območju mesta Ptuj in okolice, občina Ptuj, divjalo neurje z močnim vetrom in dežjem. Gasilci iz 22 PGD in 212 gasilcev so na štiridesetih objektih prekrili odkrite strehe, iz devetinsedemdesetih objektov izčrpali meteorne vode, razrezali in odstranili enaindvajset podrtih dreves iz cestišč, pogasili požar v skladišču podjetja Mercator, enkrat popivnali nevarne snovi, štirikrat posredovali pri nagnjenih in podrtih elektro drogovih, enkrat izčrpali vodo iz elektro postaje, reševali invalida iz poplavljenega objekta, reševali osebo ukleščeno v avtomobil na katerega se je podrlo drevo, zajezili izlivanje iz ribnika, izvlekli avtomobil iz zalitega podvoza, ter prečrpali vodo iz dveh zalitih podvozov.

Odstranili 122 podrtih dreves

Neurje je zajelo tudi soednje občine. Občino Hajdina je ob 14.55 zajelo močno neurje. 96 gasilcev iz petih PGD je odstranilo stodvaindvajset podrtih dreves, iz treh hiš izčrpali meteorno vodo in prekrili enaindvajset streh s strešniki in folijo. Občino Dornava je ob 15.00 zajelo močno neurje. 18 gasilcev iz PGD Dornava in Mezgovci je odstranilo trinajst podrtih dreves, iz šestih hiš so izčrpali meteorno vodo, prekrili štirinajst streh s strešniki in folijo ter iz ceste odstranili odtrgano železniško zapornico.

Občino Videm je ob 15.15 zajelo močno neurje. 57 gasilcev iz treh PGD je odstranilo dve podrti drevesi, iz treh objektov so izčrpali meteorno vodo, prekrili eno streho s strešniki, ter pogasili požar stanovanjskega objekta, ki ga je zanetila strela. Občino Ormož je ob 15.25 zajelo močno neurje. 19 gasilcev iz treh PGD je odstranilo dve podrti drevesi, prekrili dve strehi s strešniki in folijo in očistili okrog 200 metrov cest.

Občino Gorišnica je ob 15.26 zajelo močno neurje. 59 gasilcev iz petih PGD je odstranilo enajst podrtih dreves, iz štirih hiš so izčrpali meteorno vodo, prekrili petinštirideset streh s strešniki in folijo, do prihoda delavcev elektra zavarovali dva nagnjena električna droga, in očistili okrog 5000 metrov cest. Občino Markovci je ob 15.30 zajelo močno neurje. 32 gasilcev iz treh PGD je odstranilo šest podrtih dreves, iz enega objekta so izčrpali meteorno vodo, prekrili šestnajst streh s strešniki in folijo in očistili okrog sto metrov cest.

Občino Kidričevo je ob 15.30 zajelo močno neurje. 10 gasilcev iz PGD Talum Kidričevo je zaradi večje količine meteorne vode zaprlo podvoz, razžagali in odstranili so petnajst podrtih dreves in počistili okrog dvesto metrov cestišč. Občino Majšperk je ob 16.58 zajelo močno neurje. 70 gasilcev iz petih PGD je odstranilo šest podrtih dreves, iz desetih objektov so izčrpali meteorno vodo, očistili okrog 1200 metrov cest, prebili in očistili cestne kanale in jaške, zajezili in ustavili plaz ter pomagali stanovalcem pri reševanju imovine in živali iz poplavljenih objektov.

Neurje je zajelo tudi občine Starše, Makole, Rogatec, Rogaška Slatina, Rače-Fram, Hoče-Slivnica, Duplek, Lenart, Benedikt, Miklavž na Dravskem polju, Maribor, ...

Podrta drevesa na območju Ptuja. Nevihtni piš je v sunkih lokalno presegal hitrost 100 km/h. Tamara Fideršek, hvala za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Nedelja, 07. julij 2019

Območje Ptuja je danes zadelo zares uničujoče neurje s točo, nalivi in vetrom. Nekateri kmetje so v nekaj minutah ostali brez vsega. Fotografija pove dovolj. Vir fotografije: Kmetija-majeric.si

Objavil/a Neurje.si dne Nedelja, 07. julij 2019

Med današnjim silovitim neurjem s točo, močnim nevihtnim pišem in nalivom na Ptuju. Nino Šešo, hvala za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Nedelja, 07. julij 2019

Silovito neurje s točo je uničilo rastline tudi v Hajdošu. Hvala Maja Trlep za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Nedelja, 07. julij 2019


Več v Narava