Na Cvenu prišlo do izlitja klorovodikove kisline

Policija je zaprla dostop do podjetja, ob tem pa svetujejo, naj se ljudje kraju dogodka ne približujejo

Prlekija-on.net, četrtek, 11. julij 2019 ob 11:232
Izlitje kisline na Cvenu

Izlitje kisline na Cvenu

V četrtek, 11. julija, okoli 10. ure, je na Cvenu pri dovozu do podjetja Makoter, prišlo do nesreče z nevarnimi snovmi, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Na tovornem vozilu sta se predrla dva 50-litrska plastična soda, ki sta vsebovala klorovodikovo kislino. Izteklo je okoli 70 litrov kisline. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer in Murska Sobota, ki so zavarovali kraj nesreče, zatesnili predrta soda, z apnom posipali izteklo tekočino na tovornem vozilu in cestišču, pretovorili ostale sode na drugo vozilo in hladili sode, v katerih je bil aceton, ki se je začel pregrevati.

Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Gornja Radgona, ki so bili v pripravljenosti v gasilskem domu. Predrta soda in apno s katerim so gasilci nevtralizirali izteklo kislino so prevzeli in odpeljali delavci podjetja Saubermacher. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. Večje škode ob tem ni bilo, le na mestu, na asfaltu, kjer se je kislina razlila.

Na kraju dogodka je bila tudi civilna zaščita, nevarnosti za prebivalce pa ni. Policija je zaprla dostop do podjetja, ob tem pa so svetovali, naj se ljudje kraju dogodka ne približujejo.

Kislina ni bila namenjena podjetju Makoter pač pa je voznik le-to v tovornem vozilu prevažal za drugega naročnika. Voznik je še pred vstopom na dvorišče podjetja opazil, da iz vozila izteka tekočina, zapeljal nazaj na dovoz ter poklical pomoč.

Klorovodikova kislina se sicer kot močna anorganska kislina uporablja v mnogih industrijskih procesih. Če kislina pride v stik s kožo, lahko povzroči opekline, nevarnosti predstavlja tudi ob stiku z očmi, ki ob tem pečejo, pojavi pa se zamegljen vid. Kislina draži tudi dihalne organe.



Več v Črna kronika