Pogumneži so se odločili za »veliki skok« v Dravo

Odločitev, da se tudi Srjanci 14. julija pridružijo evropski ekološko obarvani iniciativi, ki sliši na ime Big Jump, ni bila težka

Prlekija-on.net, torek, 16. julij 2019 ob 15:43
Skok v Dravo

Skok v Dravo

Reka Drava je slovenski vodotok, ki je v 20. stoletju doživel ogromno sprememb. Hidroelektrarne so spremenile njen tok in osiromašile rečno in obrečno življenje. Takšen udarec je v 70. letih prejšnjega stoletja doživela tudi Drava na območju Središča ob Dravi. Delitev reke na kanal, po katerem teče večina vode, in na staro strugo, ki z biološko določenim minimumom vode "životari", je dejstvo, na katerega se je treba navaditi. Edina pozitivna posledica omenjenega posega je možnost varnega uživanja ob aktivnostih ob in v reki.

Odločitev, da se tudi Srjanci 14. julija pridružimo evropski ekološko obarvani iniciativi, ki sliši na ime Big Jump, ni bila težka. Prireditev, ki se je odvijala v sklopu zaključka Drava Festivala, je več kot uspela. Na ne ravno poletno obarvan dan se nas je na prodišču sredi Krajinskega parka Središče zbralo kakšnih 50 ljubiteljev Drave in kopanja v naravnem okolju. Voda, ki se to poletje še ni segrela preko 20°C, je vseeno vabila k akciji! Pogumnejša polovica prisotnih se je z rahlo zamudo (morali bi skočiti točno ob 15h) odločila za »veliki skok« in ni nam bilo žal, ravno nasprotno! Kopanje v stari strugi reke Dravi pri nas namreč ni izjema, ampak zelo dolga in zadnja leta zopet prebujena tradicija.

Vabljeni tudi vi, dragi bralci! Drava pri Središču vabi!

Samo Žerjav

Še s tote strani...Tomaž, tnx!

Objavil/a Samo Žerjav dne Torek, 16. julij 2019


Več v Družabno