Pričel se je 15. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Ob odprtju festivala so se predstavili vinarji, ki s svojimi vini tekmujejo za naziv vinskega šampiona Hudi maček

Prlekija-on.net, sreda, 17. julij 2019 ob 09:07
15. Grossmannov festival

15. Grossmannov festival

Grossmannov festival s svojo bogato ponudbo filmov, vina in spremljevalnega programa pokriva področja, ki jih je težko enakomerno izpostaviti. Zato so v torek izvedli kar tri otvoritve - odprli so razstavo, posvečeno 15. letom festivala, si ogledali otvoritveni film Gospodov glas, klasična, osrednja otvoritev pa je potekala na ljutomerskem Glavnem trgu, kjer sta zbrane nagovorila minister za kulturo mag. Zoran Poznič in županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba. Navzoče je nagovorili tudi programski direktor Grossmannovega filmskega festivala mag. Tomaž Horvat, prireditev pa je povezoval Gašper Lovrec. Predstavili so se vinarji, ki s svojimi vini tekmujejo za naziv vinskega šampiona Hudi maček: Hiša penin Frangež, Templarjevo posestvo & Turistična kmetija Hlebec, Steyer, Vinoreja Kaučič in Vina Gjerkeš. Obiskovalci in gosti festivala so poskusili tekmovalna vina, ki jih bo na Glavnem trgu spet možno degustirati v četrtek, 18. 7. ob 18:30.

Prvi dan 15. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina se je sicer začel s projekcijo napetega nemškega trilerja Poslednji stanovalec ob 16. uri v Kinu Kulturni dom, ob 18ih pa so se odprla vrata Galerije Ante Trstenjak, ki letos gosti razstavo 15 let Grossmannovega festivala. Ob 19ih so se na ljutomerskem Glavnem trgu predstavili vinarji, ki s svojimi vini tekmujejo za naziv vinskega šampiona Hudi maček.

Ob 20ih so si gostje v Kinu Kulturni dom ogledali otvoritveni film Gospodov glas, madžarsko znanstvenofantastično poslastico, ob 22ih pa švedsko psihološko grozljivko Črni krog s častno gostjo Christino Lindberg in Rickardom Gramforsom, avtorjem glasbe in koproducentom. Na Glavnem trgu je ob 21. uri bila uprizorjena predstava Čarovnica iz črnega lesa, v Kinu na prostem Mestna hiša pa prvi blok filmov, ki se potegujejo za Melies d'argent - nagrado za najboljši evropski fantastični kratki film. Sledila sta glasbena dokumentarca Bend vs brend in Kameleoni - Beatlesi nekdanje Jugoslavije iz tekmovalnega programa Hrupni maček.

Za konec se je odvil še koncert glasbe Franka Sinatre ob 22.30 na Mitrinem odru pod javorji in Zombi karaoke ob 23.55 v Kranerjevi kleti.

V sredo pogovori s filmskimi gosti

V sredo goste čaka precej pogovorov s filmskimi gosti - ogledali si bodo lahko britansko komično grozljivko Prihaja pekel, prisotni bodo režiser Jack McHenry, igralka Margaret Clunie in Ben Pearson, ki je poskrbel za glasbo. Družili se bodo z ekipo madžarske grozljivke X - Izkoriščani, prihajata namreč režiser Károly Ujj Mészáros in igralka Mónika Balsai. Film Jekleno nebo 2: prihajajoča rasa je za marsikoga zanimiv že zato, ker so ga glasbeno soustvarili naši Laibach. Tako bosta razen režiserja Timoa Vuorensole gosta tudi glasbenika Jani Novak in Iztok Turk. Hrupni maček je na Grossmanna prav tako pripeljal vsem znanega gosta - Vlada Kreslina, o katerem je bil lansko leto posnet glasbeni dokumentarec v režiji Mirana Zupaniča.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Družabno