Na ljutomerskem Glavnem trgu potekal javni pogovor s Samom Firstenbergom

Sam Firstenberg je eden tistih velikanov akcijskega filma, ki so v 80-ih na novo pisali pravila žanra in postavljali trende

Prlekija-on.net, petek, 19. julij 2019 ob 08:25
Javni pogovor s Samom Firstenbergom

Javni pogovor s Samom Firstenbergom

V četrtek, 18. julija, je na ljutomerskem Glavnem trgu potekal javni pogovor s Samom Firstenbergom, ki je eden izmed letošnjih častnih gostov. Sam Firstenberg je eden tistih velikanov akcijskega filma, ki so v 80-ih na novo pisali pravila žanra in postavljali trende. Je ponosen ustvarjalec B-filmov, polnih energije, življenja in zabave. Sebe vidi kot pripovedovalca dramatičnih, vznemirljivh zgodb, s katerimi želi zabavati občinstvo. In to mu vsekakor uspeva, kar lahko potrdijo navdušenci nad akcijskim filmom vseh generacij z vsega sveta.

Brez njega si je težko predstavljati akcijski film osemdesetih in filmov, kot so Maščevanje ninje (Revenge of the Ninja), Ninja III: obsedenost (Ninja III: The Domination), Maščevalna sila (Avenging Force) in seveda Ameriški ninja (American Ninja), ki še vedno velja za enega najboljših filmov borilnih veščin vseh časov. Ko je produkcijska hiša Cannon vladala nizkoproračunskemu akcijskemu filmu, je bil Sam Firstenberg njihov najpomembnejši sodelavec. Ves čas je ostal zvest neodvisni produkciji in v 22 letih posnel 22 filmov. Poleg akcije se je preizkusil v vseh žanrih od drame, komedije in musicala do trilerja, znanstvene fantastike in grozljivke.

Njegova kariera je tesno povezana z legendarnim producentom Menahemom Golanom, ki je bil gost v Ljutomeru leta 2011. Golan mu je v zgodnjih 70-ih prvi omogočil delo pri filmu, kar je vodilo do položaja asistenta produkcije in nato asistenta režije. Golan je tudi pomagal pri financiranju Firstenbergovega prvega celovečerca One More Time leta 1981. Ko je Golan z Yoramom Globusom kupil Cannon Films, je povabil Firstenberga k sodelovanju. To je pripeljalo do nepozabnih akcijskih filmov, ki so ustvarili kariere zvezdnikov, kot so Sho Kosugi, Michael Dudikoff in Steve James, obilo uspeha pa je požel tudi musical Breakin‘2: Electric Boogaloo. Po sodelovanju s Cannonom je Firstenberg neutrudno nadaljeval s filmi, kot sta obe nadaljevanji Cyborg Copa, otroški pustolovski film McCinseyev otok (McCinsey's Island), znanstvenofantastična grozljivka Pajki 2 (Spiders II: The Breeding Ground) in fantastična komedija Medplanetarni presežni moški in Amazonke iz vesolja (The Interplanetary Surplus Male and Amazon Women of Outer Space), v kateri je dokončal izgubljeni film Eda Wooda.

Foto: Sara Vinkovič