V Desencih imajo gasilsko avtocisterno kot je še niste videli

Prostovoljno gasilsko društvo Desenci v Občini Destrnik je pred kratkim pridobilo novo gasilsko avtocisterno, ki ima vgrajeno vso opremo GVC 16/25 in avtocisterne, kar ni običajno

Aleksandra Papež, sobota, 20. julij 2019 ob 17:22
Avtocisterna AC 30/60 PGD Desenci

Avtocisterna AC 30/60 PGD Desenci

Nova avtocisterna AC 30/60, znamke Scania P360 je pridobitev za celotno občino in širše območje, je investicija v boljšo prihodnost društva in širše zagotavljanje požarne varnosti, kot je ob slovesnem prevzemu vozila poudarila predsednica PGD Desenci, Majda Kunčnik.

»Posebnost naše avtocisterne je, da ima vso pripadajočo opremo, ki je avtocisterne običajno nimajo. Po naših idejah in predlogih so v podjetju EURO GV izdelali idejno zasnovo tako, da ima sedaj naše novo vozilo vgrajeno vso opremo GVC 16/25 in avtocisterne, kar ni običajno,« je povedala Kunčnikova. Prejšnja cisterna je bila stara že 39 let in tako so že težko zagotavljali rezervne dele zanjo.

»Z novo avtocisterno se vozila v Gasilski zvezi Destrnik dopolnjujejo, saj lahko sedaj pokrivajo še širši spekter posredovanj. Izjemnega pomena je tudi sodelovanje obeh društev v zvezi - našega in PGD Destrnik, ki sta kakor dve roki, ki skupaj zmoreta ogromno.« je še dodala Kunčnikova.

Okoli 118.000 evrov bo financirano iz občinskega proračuna, preostalih 60.000 evrov pa mora zagotoviti društvo na podlagi različnih društev. Običajno tovrstna vozila stanejo veliko več, a so vgradili nekaj že rabljene opreme in nekaj opreme, ki so jo v društvu nabavljali tekom let.
Da gre za res posebno vozilo, dokazuje fotografija avtocisterne iz Desenc, ki jo prikazujejo na tečaju za pridobivanje specialnosti gasilskega strojnika.

»Prostovoljno gasilstvo ima tradicijo v Sloveniji. Namenjeno je vsem ljudem.« je poudaril Zvonko Glažar, podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije. Župan Občine Destrnik, Franc Pukšič, je v imenu skupnosti simbolično predal ključe v uporabo poveljniku društva Andreju Habjaniču, ki jih je po zahvali predal šoferju in hkrati skrbniku vozila, Mitju Pukšiču, ki se je novemu poslanstvu zavezal s posebno zaobljubo na velikem dogodku predaje vozila in obeležitve 90-letnice društva.

PGD Desenci je najstarejše društvo v občini, ustanovljeno leta 1929. Njihova posebnost je tudi lipa ob gasilskem domu, ki so jo posadili 25. junija 1991 in botruje vsakoletnemu srečanju pod njo, na ta za Slovence izjemno pomemben datum. Od leta 1981 pa je društvo pobrateno s hrvaškim društvom DVD Petrijanec, od katerega so prejeli v dar staro ročno črpalko (A. Samassa, 1892), s katero se radi postavijo.

Foto: arhiv PGD Desenci in Aleksandra Papež



Več v Kultura in izobraževanje