Hudi maček za najboljši celovečerni film indijskemu filmu Tumbbad

Častna huda mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji sta prejela častna gosta festivala, igralka Christina Lindberg in režiser Sam Firstenberg

Prlekija-on.net, nedelja, 21. julij 2019 ob 17:57
Častni hudi maček Sam Firstenberg

Častni hudi maček Sam Firstenberg

15. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina se za eno leto poslavlja od Ljutomera. Zaključili so ga z zombie walkom, ki ga vsako leto spremlja več tuje in lokalne publike, z zaključno prireditvijo, na kateri so bili razkriti nagrajenci festivala, in s projekcijo Ameriškega ninje režiserja Sama Firstenberga.

Sam Firstenberg, ki je bil letos častni gost festivala, je skupaj z direktorjem BIF-marketa Romainom Rollom in režiserjem Robertom San Sebastiánom sestavljal žirijo, ki je podelila Hudega mačka - nagrado za najboljši celovečerni film. Žirija se je enoglasno odločila, da nagradi indijski film Tumbbad režiserjev Rahija Anila Barvea in Adesha Prasada. Navdušila jih je zgodba, fotografija, vizualni aspekti in še veliko več, kar lahko dandanes prinese čudovita fantastična kinematografija.

Nagrado občinstva je dobil madžarski film X - Izkoriščani režiserja Karolyja Ujja Meszarosa, Hrupnega mačka pa so žiranti Igor Vidmar, Jérôme Vandewattyne in Harald Warneke podelili danskemu glasbenemu dokumentarcu Allinovi. Film režiserja Samija Saifa so izbrali zaradi uravnoteženosti sporočila, fotografije in avtentičnosti. Pokaže temnejšo plat rokenrola, nihilistično držo, ki spremeni glamurozni obraz rokenrola v avtodestruktivni cirkus.

Za dobitnika Slakovega hudega mačka za najboljši kratki film so Mikko Aromaa, Julian Richards in Michael Panduro izbrali izraelski kratkometražec z naslovom Moj prvi režiserja Asafa Livnija. "Iz države, ki nima razvite žanrske scene, ima pa veliko novih obetavnih režiserjev, prihaja zmagovalni film, energična in popolno tempirana mešanica grozljivke in komedije s kopico presenetljivih preobratov, ki jih nihče ne bi pričakoval v filmu, ki traja slabih deset minut," so povedali. Posebna omemba gre enemu redkih animiranih filmov, ki si dejansko upa biti strašljiv. Prepričljiv in čudovit film v slogu Giullerma del Tora, ki ga odlikuje osupljiva tehnična izvedba, razkošne vizualije in imenitne pošasti, medtem ko ves čas ostaja v perspektivi otroka. To je španski La Noria režiserja Carlosa Baene. Režiser Raúl Monge je za svoj film Upi prejel Melies D'argent, nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma za najboljši evropski fantastični kratki film.

Vinski šampion Hudi maček za najboljše vino je prejel polsuhi muškat otonel Vinoreje Kaučič.

Zmagovalni film Male delavnice groze je Smrtni greh režiserke Vanje Lee Kocen.

Častna huda mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji sta prejela častna gosta festivala, igralka Christina Lindberg in režiser Sam Firstenberg.

Foto: Boris B. Voglar in Tina BabičVeč v Glasba in film