Lastovke v slovenskih hlevih nezaželene?

Inšpektorji ob nenapovedanem obisku kmetije lastnici naložili, naj zmanjša število ptic v hlevu, saj naj bi bilo število preveliko glede na površino hleva ter da se pod gnezda oz. pod strop hleva namesti zaščitna mreža

Prlekija-on.net, nedelja, 21. julij 2019 ob 18:276
Lastovke

Lastovke

Po družbenem omrežju Facebook je v minulem tednu zaokrožila objava slovenske kmetice o obisku inšpektorice iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) na njeni kmetiji. Ob nenapovedanem obisku kmetije so ji naložili, naj zmanjša število ptic v hlevu, saj naj bi bilo število preveliko glede na površino hleva ter da se pod gnezda oz. pod strop hleva namesti zaščitna mreža.

Kmečka lastovka zaščitena

"Resno se sprašujem, kam gre ta naša ljuba mala država. Nenapovedano sem dobila inšpekcijo za varno hrano. In kaj so mestne gospe ugotovile? Da imam v hlevu preveč ptic in moramo dati pod strop mrežo. A mislijo resno? Kmečka lastovica je zaščitena, gnezd ne smeš uničevati. Smo eko kmetija, zaradi ptic nimamo težav z muhami v hlevu. Vendar sedaj ptice ne smejo biti v hlevu. A bodo res dosegli, da se bo povsem nehalo kmetovati?" je med drugim zapisala.

Ob tem ni edina, ki so jo obiskali inšpektorji, ki kmete tako opozarjajo, da imajo v hlevu preveč ptic, kot rešitev pa predlagajo namestitev mreže pod stropom. Nad takšnimi zahtevami pa so vsi kmetje ogorčeni, saj so lastovke, zlasti kmečke koristne, ob tem so zaščitene, njihovih gnezd ne smemo uničevati ali z mrežami onemogočati dostopa do njih.

Za tovrstne prekrške ni zagroženih denarnih kazni

Na UVHVVR so sicer zatrdili, da za tovrstne prekrške ni zagroženih denarnih kazni. So pa razložili, zakaj je množično bivanje ptic v prostoru z vzrejnimi živalmi lahko nevarno. "Vsak objekt za rejo živali naj bi imel vzpostavljene preventivne biovarnostne ukrepe za zaščito pred vnosom bolezni v rejo. Ti biovarnostni ukrepi so različni, odvisno od vrste živali, ki se redijo in načina reje", kot trdijo in dodajajo, da se bojijo razvoja patogenih mikroorganizmov. "Ptiči v objektih, kjer se intenzivno redijo piščanci za rejo, kokoši nesnice ali vzrejajo matične jate, predstavljajo nevarnost za vnos različnih virusnih bolezni in patogenih mikroorganizmov, zato mora imetnik absolutno preprečiti stik perutnine s pticami vseh vrst. Podobna pravila veljajo za intenzivno vzrejo prašičev, zlasti reje plemenskih svinj." V veljavni zakonodaji ni predpisano, da se ptice, vključno z lastovkami, ne smejo zadrževati v hlevu. Predpisano pa je, da mora imetnik živali izvesti vse ukrepe, da prepreči vnos bolezni v čredo. Inšpekcija lastniku objekta, ki krši to pravilo, izreče zgolj opozorilo, saj torej sankcij za neizvajanje biovarnostnih ukrepov ni.

Naj pa ob tem dodamo, da iz Srbije prihaja že tretje leto zanimiv razpis, ki se je odlično prijel. Iščejo namreč kmetijsko gospodarstvo z največ lastovičjih gnezd na kmetiji, nagrada pa je tona koruze.

Svet: lastovke

Ali je število ptic v hlevu res tako problematično, da se mora z njim ukvarjati veterinarska inšpekcija?

Objavil/a Svet dne Sreda, 17. julij 2019


Več v Narava