Vinogradniki pričakujejo dober vinski letnik

Kakovostna zaščitna fitofarmacevtska sredstva preprečili oidij in peronosporo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. julij 2019 ob 11:09
Srečanje vinogradnikov na Plitvičkem Vrhu

Srečanje vinogradnikov na Plitvičkem Vrhu

V Krepekovi zidanici, vinogradniškega gospodarstva Kolaričevih na Plitvičkem Vrhu pri Gornji Radgoni, kjer pridelujejo same vrhunske sorte vin (chardonnay, traminec, rumeni muškat...) je potekala tradicionalna predstavitev fitofarmacevtskih sredstev (FFS) za varstvo in gnojenje vinske trte. Kakšnih 70 vinogradnic in vinogradnikov z območja Radgonsko-Kapelskih goric, predvsem iz Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric (predsednik: Milan Kolarič), ter Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela (predsednik: Danilo Rihtarič), si je najprej v praksi ogledalo trenutno dogajanje v vinogradu, nato pa prisluhnilo teoretični predstavitvi strokovnjakov iz podjetja Metrob, Marka Kranerja in Simona Ograjška, ki sta spregovorila predvsem o uporabi FFS za varstvo in gnojenje vinske trte po programu BASF. Kot je bilo slišati, je med najpomembnejšimi elementi učinkovitega varstva rastlin pravilna izbira metode in sredstva za varstvo rastlin pred povzročiteljem bolezni, škodljivci in plevelom.

In prav pravilna izbira in uporaba zaščitnih FFS je privedla do tega, da lahko vinogradniki, vsaj ko gre za širše območje Radgonsko - Kapelskih goric, z optimizmom zrejo proti jesenski trgatvi. Med strokovnim ogledom Kolaričevega vinograda so namreč ugotovili, da je FF zaščita v letu 2019 bila nadvse uspešna. Zato bo, kljub številnim deževnim dnem, z močnimi padavinami, vinski letnik 2019 zelo dober. Vinogradniki so veseli, da oidija in peronospore v svojih vinogradih praktično niso niti opazili. Inženirja Kraner in Ograjšek, ki sta predstavila celotno paleto svojih FFS, pa sta jim svetovala, kaj bo z vinsko trto potrebno postoriti še do trgatve, predvsem kakšna zaščitna sredstva bi najbolj koristila, da bi bil letnik čim boljši.

Po praktičnem in teoretičnem strokovnem delu predstavitve FFS, kot se za vinogradnice in vinogradnike spodobi, so vsi prisotni, za bogato obloženimi mizami, degustirali vina lanskega letnika 2018, ki so tudi bila zelo kakovostna.



Več v Kultura in izobraževanje