Branko Kristl prejemnik plakete Občine Ljutomer z listino in denarno nagrado za leto 2019

Po sklepu Občinskega sveta Občine Ljutomer je plaketo Občine Ljutomer z listino in denarno nagrado za leto 2019 prejel Branko Kristl iz Ljutomera, za dolgoletno uspešno delo pri razvoju kasaškega športa v občini Ljutomer

Prlekija-on.net, sobota, 3. avgust 2019 ob 19:46
Branko Kristl

Branko Kristl

V petek, 2. avgusta, je v Ljutomeru potekala Slavnostna prireditev ob praznovanju 63. praznika Občine Ljutomer s podelitvijo nagrad in priznanj ter nastopom pevke Ditke. Prireditev je potekala v Domu kulture v Ljutomeru, v živo pa ste si jo lahko ogledali tudi na našem portalu.

Po sklepu Občinskega sveta Občine Ljutomer je plaketo Občine Ljutomer z listino in denarno nagrado za leto 2019 prejel Branko Kristl iz Ljutomera, za dolgoletno uspešno delo pri razvoju kasaškega športa v občini Ljutomer. Višina nagrade znaša eno povprečno plačo Republike Slovenije za preteklo leto.

Kot je zapisano v obrazložitvi, si ljutomerske kasaške reje in kasaških dirk ne moremo zamisliti brez pomembnih prleških družin, ki so več generacij redile kasaške konje in tekmovale z njimi. Ena od teh, ki so steber razvoja ljutomerskega kasača v Prlekiji, je rejska družina Kristl iz Ljutomera. V rejski družini Kristl se prepletajo in dopolnjujejo trije rodovi družine. Stric Branka Kristla - Mirko Kristl rojen 1920. leta, rejec in tekmovalec iz Cvena, je bil začetnik reje v Kristlovih hlevih na Cvenu. Mirko Kristl je mladega Branka navdušil nad konji. Branko je kot mladostnik preživel lepe trenutke ob reji iskrih konjičev in na kasaških dirkah. Navdušenje nad konji in dirkami je Branka Kristla pripeljalo na hipodrom v Ljutomer, kjer je začel trenirati in tekmovati. Prvo tekmovanje na kasaških dirkah je Branko odpeljal z DIXO na hipodromu v Ljutomeru, 29.4.1973 in dosegel četrto mesto. Njegovi konji so se na kasaških dirkah dobro uvrstili in mu prinesli več zmag.

Svojo pridnost, vztrajnost in natančnost reje ljutomerskega kasača in treninga je prenesel na svojega sina Primoža, kateri nadaljuje tradicijo reje ljutomerskega kasača in kasaških dirk v družini Kristlovih.

Branko Kristl
Branko Kristl

Branko Kristl, rojen 26.11.1958, stanujoč v Ljutomeru, po poklicu gradbeni inženir, lastnik in direktor podjetja GALA d.o.o. iz Ljutomera, ni samo dober rejec in trener, ampak je eden od osnovnih stebrov razvoja in stabilnosti Kasaškega kluba Ljutomer. Že več kot dvajset let je gospodar Kasaškega kluba Ljutomer. V tem obdobju je kot gospodar Kasaškega kluba Ljutomer bil vpet in odločal pri ustvarjanju sedanje podobe hipodroma Ljutomer. Ni samo odločal o nastanku in podobi hipodroma Ljutomer, ampak ga je izgrajeval s svojim delom in vloženim časom. Ko gre za ureditev hipodroma, Branko Kristl ne pozna besede NE. V svojem privatnem življenju, kjer ima mnogo obveznosti in zadolžitev, mu je delo in skrb za urejen hipodrom v Ljutomeru na prvem mestu. V kolikor ne bi bil kot gospodar hipodroma Ljutomer tako aktiven, vnet in gostoljuben, danes naše mesto Ljutomer, ne bi tako prijazno izgledalo.

Za dolgoletno uspešno delo pri razvoju kasaškega športa v občini Ljutomer, se je Branku Kristlu podelila plaketa Občine Ljutomer z listino in denarno nagrado za leto 2019.

Predlagatelj je bil Kasaški klub Ljutomer.



Več v Kultura in izobraževanje