Že 56. prikazali žetev pšenice in mlatitev na starodobni način

Turistično društvo Polenšak je že 56. organiziralo žetev pšenice in mlatitev na starodobni način ko še ni bilo kombajnov

Ivan Trunk, ponedeljek, 5. avgust 2019 ob 12:32
56. praznik žetve na Polenšaku

56. praznik žetve na Polenšaku

V nedeljo, 21. julija, je Turistično društvo Polenšak že 56. organiziralo žetev pšenice in mlatitev na starodobni način ko še ni bilo kombajnov. Žanjice in kosci so se pred 15. uro zbrali pred turističnim domom potem pa so se z lojternim vozom na konjsko vprego odpeljali na njivo, kjer je bila sejana pšenica. Ko so prispeli na njivo so žanjice s srpi pričele žeti pšenico, domačim žanjicam so se letos pridružile žanjice iz Turistično Etnografskega društva Lükari iz Dornave in njihovi prijatelji iz Kulturnega društva Petöfi Šandor iz Domajnševcev. Za žanjicami so nastopili kosci s prirejenimi kosami za košnjo pšenice in nato še žetev s kosilnico na katero je nameščena snopovezalka.

Že od samega začetka praznika žetve na Polenšaku jih na žetvi s frajtonarco spremlja njihov ljudski godec Viktor Munda. Po končani žetvi sta gospodinja in gospodar na njivo prinesla kmečko jüžino in pijačo. Na koncu žetve je furman z lojternim vozom s konjsko vprego iz njive odpeljal snope na gumno, kjer je bila potem mlatev. Najprej so štirje mlatci prikazali kako je potekala mlatev z cepmi, potem so pokazali mlatev na trešmašin na ročni pogon ter pogon na gepl katerega vlečejo konji in na koncu še mlatev z mlatilnico katero poganja traktor. Po mlatitvi je še bilo prikazano vejanje pšenice na bintmlin in mletje z žrmljami na ročni pogon.

Pred zaključkom in večerno zabavo, so se še predstavili otroci iz otroške folklorne skupine KD Anton Krempl iz Male Nedelje. večer pa so zaključili Poskočni muzikanti.



Več v Kultura in izobraževanje