AGRA 2019: Poudarki na digitalizaciji v kmetijstvu in agroživilstvu

Mednarodna sejemska razstava bo prikazala novosti (tudi svetovne premiere), vrhunsko tehnologijo in tehniko za poljedelstvo, živinorejo, gozdarstvo, živilsko-predelovalno industrijo, vinogradništvo, vinarstvo in ekološko kmetijstvo

Prlekija-on.net, torek, 13. avgust 2019 ob 14:55
Predstavitev sejma AGRA 2019

Predstavitev sejma AGRA 2019

AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta s svojo 57. ponovitvijo eden najpomembnejših kmetijsko-živilskih sejmov v tem delu Evrope. Poudarki bodo na digitalizaciji v kmetijstvu in agroživilstvu. Mednarodna sejemska razstava bo prikazala novosti (tudi svetovne premiere), vrhunsko tehnologijo in tehniko za poljedelstvo, živinorejo, gozdarstvo, živilsko-predelovalno industrijo, vinogradništvo, vinarstvo in ekološko kmetijstvo. Ponudila bo opremo, semena ter sredstva za nego rastlin in živali in seveda najboljše pridelke in živila iz naše bližine in sveta. Sejem AGRA bo povezoval z mednarodnimi B2B, strokovnimi in panožnimi dogodki ter strokovnimi razstavami. Svetoval bo pri koriščenju evropskih sredstev in nudil praktične nasvete za pridelavo, predelavo in trajnostno samooskrbo.

Avstrijska Štajerska dežela partnerica

Dežela partnerica sejma je avstrijska Štajerska, ki bo poskrbela že za kulturni program ob svečanem odprtju sejma. Popestril ga bo tudi nastop Lipicancev, ki s Slovenijo in Avstrijo povezujejo še Madžarsko, Italijo, Hrvaško, Slovaško, Bosno in Hercegovino ter Romunijo, ki so skupaj nominirale tradicionalno vzrejo lipicancev za seznam nesnovne dediščine pri Unescu. Sejem bo svečano odprl Marjan Šarec, predsednik vlade Republike Slovenije. Prisotne bosta nagovorila tudi Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS dr. Aleksandra Pivec ter komisar EU za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan.

Ob avstrijski Štajerski, se bodo predstavile Madžarska, Hrvaška, Severna Makedonija, Poljska, Bolgarija, Vietnam in projekt »City Cooperation II", ki povezuje 24 mest sosednjih Slovenije, Avstrije in Madžarske. Dan pred odprtjem sejma bo na Ptuju konferenca evropskih kmetijskih ministrov, ki bodo v soboto že prisotni na sejmu. Seznam vabljenih obsega vse ministre držav članic EU, kandidatk za članice ter potencialnih kandidatk.

Pridelovalce, poslovneže, strokovnjake in potrošnike bodo poleg vrhunskih ponudnikov iz vseh kontinentov povezovale najpomembnejše strokovne, gospodarske in stanovske organizacije, kot so Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij GZS, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ter druge krovne ustanove.

Maneža vsak dan prostor zanimivega dogajanja

Najboljše tradicije in nove trajnostne prakse bodo oživljale strokovne razstave in predstavitve rejskih dosežkov s področja govedoreje, konjereje, reje drobnice in razstava avtohtonih pasem domačih živali s ponudbo izdelkov s teh kmetij. Maneža bo vsak dan prostor zanimivega dogajanja. V soboto bodo na njej zaplesali polko. V nedeljo nam bodo mladi prikazali vodenje teličkov, silaki pa tekmovanje v vlečenju vrvi. V ponedeljek bodo ocenjevali razstavljeno govejo živino. V torek, na dan konjereje, se bodo konjem, prisotnim na razstavah, pridružili tudi konji pasme haflinger, slovenski hladnokrvni konj in kasači s posebno atraktivno predstavitvijo. Posavski konji bodo nastopili v povorki z vprego. Predstavljeno bo športno konjeništvo, preskakovanje zaprek. V sredo bomo občudovali drobnico in striženje ovac, vsakodnevno se bomo lahko popeljali z volovsko vprego.

Vsak dan vabijo z zanimivimi delavnicami, predavanji in praktičnimi nasveti tudi bujni sejemski vrtovi. Osrednji sejemski vrt Biotehniške šole Rakičan predstavlja več kot 300 rastlin za zdravo družinsko samooskrbo, prvič tudi riž.

Številne vrtnarske, poljedelske, gozdarske, ... predstavitve

Poligon Zeleni dragulji narave, ki ga Pomurski sejem ureja v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije ter Ekoci - Eko Civilno iniciativo Slovenije, prikazuje kolekcije različnih sort konoplje, zdravilnih in aromatičnih rastlin, medovitih posevkov, namakalne sisteme in energijske točke. Kmetijski inštitut Slovenije bo predstavil stare, nove pa tudi bodoče slovenske sorte krompirja. Permakulturni center Pomurskega sejma z vrtom, ki ga ureja podjetje Amarant, vabi s podkvastimi gredicami, na katerih so zasadili spekter posebnih in nekaterih manj znanih rastlin, ki so razen v kulinariki dobrodošle tudi kot okras na vrtu, dekoracija v kuhinji in na krožniku. Pri hiški iz slamnatih bal bodo člani Društva za permakulturo Slovenije vsak dan izvajali različne delavnice s področja trajnostne ekološke gradnje s poudarkom na gradbenih materialih iz konoplje, permakulture v poljedelstvu, sadjarstvu in v vrtnarstvu ter uporabe endokanabinoidov v zdravstvu. Bogato in poučno dogajanje v gozdno parkovnemu nasadu zagotavlja Zavod za gozdove Slovenije, ki bo obeležil 25. obletnico javne gozdarske službe v samostojni Sloveniji. Predstavili bodo svoj napreden informacijski servis in digitalizacijo, povezavo med sonaravnim gospodarjenjem z gozdovi, bioekonomijo in krožnim gospodarstvom ter dobre prakse. Njihovi strokovnjaki so pripravili Gozdno pedagogiko in Gozd eksperimentov za mlade in manj mlade obiskovalce sejma ter strokovno vodenje po dendrološkem parku na sejmišču s poudarkom na spoznavanju drevesnih vrst ter predstavitvi njihovih posebnosti in vloge v podnebno spremenljivem okolju.

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru bo predstavila robota za nanos fito-farmacevtskih sredstev, ki bo vsak dan premeril pot po sejmišču do vzorčnega nasada, tam pa demonstriral svoje delo. Predstavili bodo tudi pomen murve in sviloprejstva ter to po krivici pozabljeno drevo, tudi zasadili.

Vsakodnevna Agrina kuhinja

Hrana iz naše bližine, pridelki in izdelki avtohtonih slovenskih pasem in rastlin so pomemben del projekta Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021. Vsakodnevno jo bo napovedovala Agrina kuhinja s kulinaričnimi stvaritvami iz slovenskih izdelkov, nagrajenih na strokovnih ocenjevanjih kakovosti ter iz svežih vrtnin sejemskih vrtov. Na Dan gastronomije, v ponedeljek 26. 8. 2019, bo med drugimi uglednimi kuharskimi mojstri gostila MasterChefa Slovenije, Darka Klemna. Delovna skupina Slovenija - evropska regija gastronomije 2021, posvetovalno telo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pa na ta dan organizira strokovni posvet z naslovom »Slovensko kmetijstvo in gastronomija«. Na njem bodo proizvajalci hrane, člani HORECA sistema in posredniki predstavili možnosti sodelovanja za vzajemni razvoj v okviru nacionalnega projekta Slovenija - evropska regija gastronomije 2021. Razstava Gospodarske zbornice Slovenije, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, bo predstavila najpomembnejša slovenska živilska podjetja in ponujala vsakodnevne degustacije in ugodne nakupe njihovih izdelkov. K ugodnim in zdravim nakupom domačih slovenskih dobrot ter pokušnjam vabijo Agrina tržnica, kulinarična in turistična ponudba Pomurja, Medeni in Vinski hram.

Foto stena in VR izkušnja za obiskovalce

Na sejmu sodeluje tudi kampanja EU varujemo skupaj. Predstavila bo zgodbe tisočerih junakov iz različnih evropskih držav in Slovenije, ki ščitijo posameznike in družine ter skrbijo za splošno varnost državljanov EU. S pomočjo foto sten in VR izkušnje bodo lahko obiskovalci sejma prisluhnili njihovim zgodbam in tudi sami za nekaj trenutkov postali taki junaki. Med drugim bodo lahko doživeli akcijo v letalu za gašenje požarov in vajo civilne zaščite. S pomočjo foto stene z izrezom se bodo lahko fotografirali v vlogi gasilca in pilota ali pa se posneli skupaj z risom.

V torek bo potekal madžarsko - slovenski poslovni forum z naslovom »Inteligentne odločitve v agronomiji« s poudarkom na protitočnih sistemih in dronih v kmetijstvu, ki mu bo sledilo mednarodno kooperacijsko srečanje MEET4BUSINESS AGRA 2019. Tega organizira Pomurski sejem v sodelovanju z Mariborsko razvojno agencijo / Enterprise Europe Network.

Dobro bo poskrbljeno tudi za otroke. Z brezplačnim ustvarjalnim varstvom in v Vrtcu malih živali, kjer se bodo lahko s koristnimi človekovimi prijatelji pobliže spoznali in jih pobožali.

Kot veleva tradicija skratka na Agri ne bo le poslovno uspešno, temveč tudi družabno, veselo, prijateljsko, okusno in zabavno. Ne le za poslovneže, kmete in strokovnjake, temveč za vse, ki prisegajo na okusno in zdravo hrano, pridelano s spoštovanjem do človeka in okolja.



Več v Gospodarstvo