V dvajsetem letu delovanja dvajsetič postavili klopotec

Postavitev klopotca je tradicionalna prireditev DV Mala Nedelja

Branko Košti, ponedeljek, 19. avgust 2019 ob 16:22
Postavljanje klopotca DV Mala Nedelja

Postavljanje klopotca DV Mala Nedelja

V tem poznopoletnem času je melodija klopotcev, ki v dneh po prazniku Marijinega vnebovzetja, veselo pojejo po vinorodnih gričih, ena najbolj priljubljenih melodij pri večini prebivalcev. Tudi zato, ker poleg svoje »varovalne« funkcije odganjanja ptičev in, po mnenju nekaterih tudi toče, naznanjajo bližino jeseni in enega najbolj priljubljenih opravil vinogradnikov – trgatve. Za nekatere, je pesem klopotcev tudi moteča, predvsem za tiste, ki na podeželje pridejo iz mesta, saj so njihova ušesa navajenega drugačnega hrupa.

Kakorkoli že, tradicijo podeželja je treba negovati in ohranjati. Tega se dobro zavedajo člani Društva vinogradnikov Mala Nedelja, saj se že od ustanovitve društva pred dvajsetimi leti, orkestru klopotcev v Moravskem vrhu vsako leto pridruži tudi njihov klopotec. V soboto, 17. avgusta, so ga postavili že dvajsetič.

Po dobri kmečki navadi so se »delavci« in obiskovalci prireditve pred osrednjim dejanjem dneva, dobro okrepčali. Zatem so klopotec, tokrat še po delih, do mesta postavitve pospremili v povorki, na čelu z malonedeljskimi harmonikarji in vinsko kraljico društva Martino X Daniello Kosi. Klopotec je bil na drogu hitro sestavljen, zapihal je ravno dovolj močan vetrič, da je lahko veselo zaklopotal, prisotni pa so mu navdušeno nazdravili.

Sledila je vrnitev k bližnjemu gostišču, kjer se je nadaljevalo veselo druženje in rajanje ob zvokih frajtonaric. Vinska kraljica Martina X in predsednik Anton Žinko sta podelila zahvale vinogradnikom, kateri so v mesecu juniju ob pohodu Od kleti do kleti, pogostili pohodnike.



Več v Družabno