Na cezanjevski cerkvi s posebno tehniko obnavljajo zvonik

Delo se pri tem opravlja brez gradbenega odra, s posebno tehniko, samo na vrveh

Prlekija-on.net, sreda, 21. avgust 2019 ob 11:29
Obnova zvonika v Cezanjevcih

Obnova zvonika v Cezanjevcih

Na farni cerkvi Sv. Roka in Sebastjana v Cezanjevcih, v teh dneh potekajo dela, kjer obnavljajo zvonik. Pločevina na zvoniku je bila v slabem stanju, zato je bilo potrebno pristopiti k obnovi zvonika. Delo se pri tem opravlja brez gradbenega odra, s posebno tehniko, samo na vrveh.

"Na seji župnijskega pastoralnega sveta in gradbenega odbora v Cezanjevcih smo sklenili, da je potrebno pristopiti k obnovi zvonika. Kot je možno opaziti, je na farni cerkvi Sv. Roka in Sebastjana pločevina na zvoniku v slabem stanju. Po pregledu strokovnjakov s tega področja je bilo ugotovljeno, da bi z zaščito oziroma barvanjem lahko primerno zaščitili obstoječo pločevino. V nasprotnem primeru bo v kratkem prišlo do tega, da bo streha začela puščati, kar pa ne bi bilo dobro za notranjost zvonika in vsega, kar je v njem. Kot vemo, je cerkev ogledalo kraja in celotne fare, ki je vidno že od daleč," nam je ob tem povedal Janko Špindler, podžupan Občine Ljutomer in član župnijskega sveta.

Zadnja taka obnova zvonika je bila leta 2000, torej skoraj dve desetletji nazaj. Takrat je bilo potrebno za tako delo postaviti visoke delovne odre, v Cezanjevcih pa so sedaj našli izvajalca del, ki omenjena dela opravlja brez delovnega odra, saj je njegova delovna polica na vrveh.

Pri tem gre za zahtevno delo, ki traja okoli tri tedne, opravlja pa ga mojster Milan Svoljšak (HORUS Dela na višini, Milan Svoljšak s.p.) iz Škofje Loke, ki je usposobljen za delo na višini. Obnovil in prebarval je že veliko cerkvenih zvonikov širom po Sloveniji, med drugimi tudi na cerkvi Sv. Jurija - mestni stolp na Ptuju.

Pri tem so se prepleskale tudi okna v cerkvi, prav tako se bodo obnovila okna na samem zvoniku, kar pa bo opravil domači mojster Matija Kaučič iz Branoslavcev.

Zahtevno delo je na zvoniku že vidno, kar si lahko ogledate tudi na fotografijah.



Več v Gospodarstvo