Folkloristi najboljši na turistično-kmečkih igrah

Dnevno so prehodili skoraj 50 km in premagali Pot prijateljstva 2019 med Šmarješkimi Toplicami in Cankovo

Prlekija-on.net, petek, 23. avgust 2019 ob 09:02
21. turistično-kmečke igre občine Cankova

21. turistično-kmečke igre občine Cankova

V organizaciji Prostovoljnega gasilskega društva Skakovci in Turističnega društva Cankova so v Skakovcih, tik ob meji s sosednjo Avstrijo potekale 21. turistično-kmečke igre občine Cankova, na katerih je nastopilo deset ekip sestavljenih iz vasi občine Cankova in njihovih gostov iz pobratene občine Šmarješke Toplice. Ekipe: Cankova, Domajinci, Gerlinci, Gornji Črnci, Korovci, Krašči, Topolovci, Skakovci, Folklorna skupina Podkolonca in ekipa iz Šmarjeških Toplic, so se pomerile v petih šaljivih igrah, in sicer v slalomu s traktorsko gumo, potiskanju lesene krogle skozi gasilsko cev, stepanju snega iz jajčnega beljaka, strelu na mali gol in v vezni igri metanja kamna. Zraven približno desetčlanskih ekip, je bilo zraven tudi veliko gledalcev in navijačev, tako da je vzdušje na skakovskem športnem igrišču bilo enkratno.

Manjkalo ni niti dobre volje, hladne pijače, okusne jedače, in kot se spodobi za igre: tekmovalnega duha. Vse to je odganjalo veliko vročino, saj se temperatura ni zniževala pod 30 stopinj. Kljub temu so se mnogi tudi zavrteli ob zvokih odličnega Dua Dejan & Tadeja iz Moščancev. 
Čeprav je v prvem planu bilo druženje in zabava, pa je na igrah bilo zelo tekmovalno, na koncu pa so po seštetih točkah iz vseh iger ugotovili, da je bila najbolj spretna ekipa Folklorne skupine Podkolonca iz Cankove, ki je osvojila skupno 1. mesto. Drugo mesto je pripadlo vasi Domajinci, tretji pa so bili sosedje iz Kraščev. Vse ostale ekipe so osvojile 4. mesto, na koncu pa so vsi bili veseli in zadovoljni. Še pred koncem turistično-šaljivih iger in podelitvijo priznanj ter nagrad, za kar sta poskrbela župana pobratenih občin Cankova (Danilo Kacijan) in Šmarješke Toplice (mag. Marjan Hribar), so vsi prisotni na prizorišču v cilju pozdravili pohodnike, ki so se že štiri dni pred tem, šestič zapovrstjo odpravili na pot od Šmarjeških Toplic do Skakovcev. Šlo je za okrog 175 kilometrov dolgo pot prijateljstva med pobratenima občinama, desetčlanska ekipa pa jo je prehodila brez večjih težav, čeprav jim je večinoma nagajala velika vročina. A kot nam je povedal eden od udeležencev Valentin Trajbar, so kljub vsemu vsak dan prehodili slabih 50 kilometrov, in vse je bilo v najboljšem redu.

Priznanja Turističnega društva Cankova

Nadvse zanimive in vesele turistično - šaljive igre, ki v cankovski občini vsako leto, v drugi vasi, pritegnejo veliko število občanov in drugih obiskovalcev, so organizatorji iz TD Cankova tudi tokrat izkoristili za podelitev še nekaterih priznanj in odličij. Tako so, med drugim podelili tudi priznanja v okviru akcije "Moja dežela lepa in gostoljubna", kjer je prvo mesto za urejenost prejela vas Gerlinci. Na drugo mesto su se uvrstili sosednji Korovci, na tretje pa vas Krašči.



Več v Družabno