Vrata odprl 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA

Slavnostni nagovor z otvoritvijo sejma je letos pripadel predsedniku slovenske vlade Marjanu Šarcu

Prlekija-on.net, sobota, 24. avgust 2019 ob 20:37
Sejem AGRA 2019

Sejem AGRA 2019

»Danes, ko odpiramo mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, smo upravičeno ponosni na 1.850 razstavljavcev, ki prihajajo iz 32 držav in ponujajo najnovejše dosežke kmetijske tehnike, stroje in opremo, vrhunske živilske proizvode ter sodobna znanja na področju rastlinske proizvodnje, živinoreje in izdelkov široke potrošnje. Ponosni smo na preko 400 podjetij in posameznikov, ki so na mednarodnih ocenjevanjih pod okriljem sejma dokazali kakovost preko 1400 mesnih in mlečnih izdelkov, sadnih sokov, vin, medu in kmetijske mehanizacije. Ponosni smo na 70.000 slovenskih kmetij, ki kljub vedno težjim pogojem za kmetovanje vztrajajo v kmetijski dejavnosti in iščejo možnosti in priložnosti za razvoj,« je v uvodu slavnostnega odprtja 57. sejma AGRA v Gornji Radgoni dejal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

Slavnostni nagovor z otvoritvijo sejma je letos pripadel predsedniku slovenske vlade Marjanu Šarcu. »V veliko zadovoljstvo in čast mi je, da sem lahko danes govornik in da lahko te sejem tudi odprem. 57 let tradicije ni malo, 57 let je tudi številka, kolikor je povprečna starost slovenskega kmeta. In to je tudi zaskrbljujoč podatek in zato ni naključje, da so sejmu dali ime Sejem nove generacije. Kajti če nova generacija ne bo ob pravem času prevzemala kmetij, ko je še volja, ko je še energija, potem se slovenskim kmetijam ne bo dobro pisalo,« je povedal slovenski premier, ki je dodal, da so vsi problemi rešljivi, »a ne čez noč«. Dejal je še, da se bo v prihodnosti potrebno usmeriti v nove izzive, v digitalizacijo, v posodobitev slovenskih kmetij in v poenostavitev delovnih procesov.

Uvodni dan je sejem AGRA obiskal tudi evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan, ki je na slovesnem odprtju med drugim povedal: »Menim, da bi morali več govoriti o mladih ljudeh in spodbudah za mlade. Za tiste, ki želijo biti dejavni pri proizvodnji hrane in v kmetijstvu na sploh. Govoriti bi morali o novih tehnologijah, ki omogočajo ohranjanje okolja in krajine za dobro Slovenije, njene družbe in kmetov. Zato moramo poskrbeti, ko posodabljamo skupno kmetijsko politiko, da bomo razmišljali o novh orodjih, sodobnih tehnologijah in digitalizaciji, ki bo omogočala mladim ljudem, da se vključijo v kmetijstvo, ohranjanje okolja, dvig kakovosti življenja in da bomo omogočili takšno kmetijstvo, ki bo privlačno za mlade

Dežela partnerica letošnjega radgonskega kmetijsko-živilskega sejma je avstrijska Štajerska, v imenu katere je na otvoritvi spregovorila mag. Barbara Eibinger-Miedl, deželna sekretarka za gospodarstvo, turizem, Evropo, znanost in razvoj. »Za avstrijsko zvezno deželo Štajersko je čast, da je lahko letos dežela partnerica sejma AGRA. To je vnovičen dokaz odličnih odnosov med Slovenijo in avstrijsko Štajersko. Na eni strani se to odraža v zelo dobrih medosebnih stikih, na osebni ravni. Vsi Štajerci smo izredno radi v gosteh v Sloveniji in se pri vas počutimo kot doma. Ti dobri odnosi se kažejo tudi v skupnih projektih in tukaj gre zahvala možnostim, ki jih ponuja EU. Tudi na politični ravni imamo dobre odnose, saj enkrat letno potekajo srečanja na najvišji politični ravni, kjer se dogovarjamo o sodelovanju v teh skupnih projektih

Prvič je v vlogi kmetijske ministrice na sejmu AGRA zbrane nagovorila dr. Aleksandra Pivec. »Slovenija je kmetijska dežela. Kmetijstvo in podeželje se posredno ali neposredno dotikata slehernega državljana Slovenije, saj v veliki meri vplivata na razpoložljivost lokalne hrane ter njeno kakovost, na kakovost bivanja in stanja okolja. Zato je ključno razumevanje, kakšne so potrebe slovenskih pridelovalcev hrane in porabnikov hrane, ter na drugi strani so-upravljalcev podeželskega prostora (kmeti) in drugih uporabnikov podeželja. Žal smo v zadnjem času prepogosto priča nerazumevanju in posledično nespoštovanja potreb drug drugega. Prepogosto smo priča konfliktu med mestom in podeželjem. In ena naporih osrednjih nalog je dvigniti ugled kmetijstva in slovenskega kmeta ter zagotoviti pogoje za njegov nadaljnji obstoj in razvoj,« je dejala dr. Pivec.

Na otvoritveni slovesnosti, na kateri so kulturni program pripravili gostje iz Avstrije, nastopili pa so tudi lipicanci, so spregovorili še župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cveto Zupančič in predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk. Med številnimi obiskovalci otvoritve so bili tudi evropski posanec Franc Bogovič, poslanke in poslanci državnega zbora, predsednik Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Franc Breznik, predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, predstavniki izobraževalnih institucij, ministrske delegacije in predstavniki veleposlaništev iz Avstrije, Azerbajdžana, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Cipra, Češke, Črne Gore, Francije, Irske, Japonske, Kosova, Latvije, Madžarske, Makedonije, Nizozemske, Poljske, Slovaške, Srbije in Turčije, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in Medena kraljica Slovenije Valentina Marinič.

Uvodni dan 57. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA so obiskovalci lahko spremljali revijo razstavljenih konj s strokovnim komentarjem, odprtje govedorejske razstave, plesanje maskot razstavljalcev, tekmovanje v plesanju polke in bili navzoči na razglasitvi rezultatov in podelitvi pokalov regijskega tekmovanja oračev.

V strokovnem delu so bile predstavljene rešitve in projekti s področja digitalizacije in novih tehnologij, v vzorčnem nasadu so govorili o kompostiranju in sonaravnem vrtnarjenju brez prekopavanja, na okrogli mizi pa so razpravljali o tem kako povečati ugled slovenskega kmetijstva in podeželja tudi z oblačili.



Več v Gospodarstvo