Strokovna ekskurzija LAS Prlekija »Med biseri Slovenskih goric«

46 udeležencev ekskurzije je spoznalo izbrane lokalne ponudnike in dragocene izkušnje pri trženju lokalnih produktov

Prlekija-on.net, četrtek, 5. september 2019 ob 22:53
Strokovna ekskurzija LAS Prlekija

Strokovna ekskurzija LAS Prlekija

Člani LAS Prlekija so izvedli v okviru projekta GLAMUR strokovno ekskurzijo z naslovom »Med biseri Slovenskih goric«. 46 udeležencev ekskurzije je spoznalo izbrane lokalne ponudnike in dragocene izkušnje pri trženju lokalnih produktov.

Prva točka postanka je bil lepo urejen center Slovenskih goric v Lenartu. Goran Šoster iz Prleške razvojne agencije in Daniel Zorko iz LAS Ovtar sta predstavila dosežke projekta Glamur, med katerimi je novo razvita aplikacija za mobilne telefone KLOPOTEC, ki je brezplačna na razpolago na medmrežju v trgovini app-store. Aplikacija nudi odličen pregled lokalne ponudbe, prireditev in znamenitosti iz Slovenskih goric in Prlekije.

Predstavnica Zadruge Dobrina z.o.o. Milojka Fekonja je predstavila delovanje zadruge. Prvobitni namen zadruge ni zgolj ustvarjanje dobička, temveč razvoj malih kmetij, pravične trgovine z živili in zagotavljanje pravičnega plačila pridelovalcem in proizvajalcem. Njihova želja je, da prebivalcem v urbanem okolju nudijo svež, sezonski, lokalni in zdrav pridelek, po načelu »iz zemlje na mizo«. V zadrugo je po osmih letih delovanja vključenih preko 100 lokalnih ponudnikov.

V Zgornjem Porčiču pri Sveti Trojici so udeleženci spoznali Eko kmetijo in sirarstvo Kekec. Ljiljana Pečko Kekec je pojasnila, da ima družina Kekec 25 let izkušenj s predelavo mleka in trženjem mlečnih izdelkov. Vso lastno mleko skrbno predelajo v mlečne izdelke od jogurtov, skute in različnih sirov do pravega kajmaka. Vse navedeno izdelujejo po tradicionalnih metodah iz lastnih surovin in večino sami prodajo na tržnicah. Kratka degustacija je potrdila odličnost lokalnih ekološko pridelanih in predelanih izdelkov.

Naslednja postaja je bila turistična kmetija Domačija Firbas v Cogetincih. Goste razvajajo že več kot 20 let. Njihova vizija je nuditi gostom najboljše iz lastnega vrta in kmetije. Za odličnost kuhinje skrbi gospodinja Marjana, gospodar Alojz vodi program vin, sokov in viljamovke, sin Dejan skrbi za okolico, sin Bojan pa za animacijo gostov. Domačija zgledno neguje tradicijo, gostitelji pa se razdajajo z vsem žarom. Gostje se pri njih počutijo kot doma, naj si bodo nastanjeni v sobah ali na seniku. Okusno pripravljeno kosilo je upravičilo visoka pričakovanja ob izvirni predstavitvi turistične kmetije.

V Jakobskemu dolu je udeležence ekskurzije pozdravil gospodar Ekološke kmetije Srečko Šumenjak. Na 14 ha veliki kmetiji se poleg prevladujočega vinogradništva ukvarjajo še s čebelarstvom, žganjekuho in rejo krav dojilj. Prepoznavni so tudi v tujini, saj dajejo poudarek kvaliteti in prepoznavnosti lastne blagovne znamke. Degustacija maceriranih belih vin je potrdila tehtnost ekološke vinogradniške usmeritve.

Zadnja postaja strokovne ekskurzije je bilo zgledno urejeno posestvo in vinska klet Dveri Pax v Jarenini. V vinski kleti nadaljujejo z več kot 800-letno tradicijo vinarstva, ki jo ves čas neguje benediktinski red. Na območju severovzhodne Slovenije obdelujejo kar 73 ha lastnih vinogradov. Njihove trte uspevajo na najboljših vinogradniških legah v okolici Maribora, v okolici Radgone in Kapele ter na Jeruzalemu.

V pred kratkim obnovljenem Jareninskem dvorcu se nahaja izjemna vinoteka in 450 let stara grajska klet. Dvorec z bogato zgodovino je namenjen prodaji in pokušini vin. Udeleženci strokovne ekskurzije so občudovali izjemne interierje v dvorcu in bogato, najmodernejše opremljeno vinsko klet, pripravljeno na sprejem grozdja letnika 2019.

Goran Šoster
Foto: Sara Vinkovič



Več v Kultura in izobraževanje