Pred 60. leti so ga »prenesli« pred domačo hišo

Župnik Ošlaj blagoslovil obnovljeni Ilov-Tišlerjev križ v Grabšincih

Prlekija-on.net, torek, 10. september 2019 ob 19:34
Blagoslov obnovljenega Ilovega - Tišlerjevega križa

Blagoslov obnovljenega Ilovega - Tišlerjevega križa

Ob Tišlerjevi-Mariničevi domačiji v Grabšincih, vasici tik ob regionalni cesti Sv. Jurij ob Ščavnici - Ptuj, ki se v pisnih virih prvič omenja davnega leta 1226, je potekala slovesnost ob blagoslovitvi obnovljenega Ilovega ali Tišlerjevega križa. Blagoslovil ga je domači župnik Boštjan Ošlaj iz župnije Sveti Jurij ob Ščavnici, ki je lastnike križa in tiste, ki so poskrbeli za obnovo, pohvalil, da so na tak način poskrbeli za ohranjanje še enega verskega znamenja. O zgodovini križa in obnovi sta spregovorila Lea Vrbnjak in Miha Pohar, ki sta med drugim povedala, da je križ prvotno stal v Malem Moravščaku pri Tišlerjevi viničariji, ki je bila leta 1953 zaplenjena in je kmalu pogorela. Tedaj je bil podrt tudi križ.

Pred 60. leti (1959) so Tišlerjevi križ prestavili pred svojo hišo, ki stoji v Grabšincih. Za obnovo križa sta sedaj poskrbela Marica Marinič in Jože Tišler, s sredstvi pa jim je pomagala tudi župnija in občina Sv. Jurij ob Ščavnici. Omeniti tudi kaže, da je ob posesti bivše viničarije ponovno križ postavil Jože Tišler tako, da je spomin na prve »postavitelje« križa ob Tišlerjevi viničariji ostal. V teh krajih je tudi navada, da ob blagosloviti pripravijo za vse udeležence slavja pogostitev. Tokrat je potekala ob počitniški hišici ali vikendu Jožeta Tišlerja, pripravila pa jo je družina Marije Marinič.

To je bilo pravzaprav prijetno srečanje domačih in bližnjih sosedov. Zanimivo je, da se je blagoslovitve križa udeležilo veliko število otrok, ki jih na tem območju Slovenskih goric ne manjka.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje