Zapeti želijo v vseh 125 slovenskih domovih za starejše

V DSO Gornja Radgona so nastopili Fantje z vasi, ki pravijo, da slovenska ljudska pesem ne sme oditi v pozabo

Prlekija-on.net, sreda, 11. september 2019 ob 17:27
Fantje z vasi v DSO Gornja Radgona

Fantje z vasi v DSO Gornja Radgona

Kar prijetno in zelo veselo je bilo v avli Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ko so tamkajšnje stanovalce in zaposlene obiskali člani pevskega zbora Fantje z vasi iz okolice Rogaške Slatine. Pevski zbor, ki je sestavljen iz petih članov, vsi so izpod Boča, je izvedel prav poseben program ljudskih pesmi, saj jim je osrednji cilj ohranjanje ljudskega izročila kamor sodijo tudi narodne pesmi. Prisotne so razveseljevali z izvajanjem priljubljenih slovenskih pesmi in napevov, peli pa so predvsem stare narodne pesmi, ki so stanovalcem DSO Gornja Radgona zelo všeč in jih tudi zelo dobro poznajo. Zato so jim tudi sami pomagali pri petju. Vodja in koordinator pevskega zbora Tone Plevčak je direktorju DSO Gornja Radgona, mag. Marjanu Žuli, izročil tudi simbolno darilo narave, buteljko vina iz slatinskih vinogradov, na čigavi etiketi je prav njihova fotografija. Tudi direktor Žula, ki je mimogrede glasbeni pedagog, dolgoletni ravnatelj Glasbene šole Gornja Radgona in ki je goste iz okolice Rogaške Slatine uvodoma pozdravil, ni ostal dolžen, saj jim je podaril vrhunsko kapljico iz Radgonskih goric.

Vsi prisotni, predvsem pa starostniki - stanovalci doma, so bili zelo veseli in navdušeni nad koncertom, ki so ga pripravili in očitno je, da si starejši ljudje želijo takšnih nastopov. In ohranjanja avtohtonih ljudskih pesmi. "Predstavljamo se s starimi ljudskimi pesmimi, ki nikoli ne bi smele zamreti in pasti v pozabo. To je enkratno ljudsko izročilo, katerega je potrebno peti, a tudi zbirati in trgati od pozabe. Pred nedavnim smo se odločili obiskati vseh 125 slovenskih domov za starejše občane, kjer bomo na koncertih pritegnili čim več stanovalcev, tudi tistih, ki nekoliko težje hodijo ali se sploh gibljejo. Prav zaradi tega prepevamo predvsem vesele in nostalgične pesmi, ki tudi bolnim in onemoglim hitreje požene kri po žilah. Zato vsem priporočamo, da gojijo našo, avtohtono slovensko ljudsko pesem, da ne bi nikoli šla v pozabo", nam je povedal vodja zbora Tone Plevčak, ki je tudi vodil nastop v DSO Gornja Radgona.

Povedal nam je tudi, da je nastop v DSO Gornja Radgona, bil osemnajsti po slovenskih domovih starostnikov, do konca leta želijo, da bi jih obiskali vsaj 30, ker bi radi v treh letih obiskali prav vse domove. Sam verjame, da se bodo nastopi še pospešili, sami pa si želijo, da bi v enem dnevu nastopili v dveh ali treh domovih v isti regiji, saj je tudi zanje potovanje po vsej državi naporno. Zato bi bili veseli, da bi uspevali uskladiti termine z vodstvi domov. Seveda bi s tem znižali tudi stroške prevoza, saj nastopajo brezplačno in se tudi sploh sami sofinancirajo. Veseli so sicer, da jim po kakšnem nastopu sami poslušalci prostovoljno zberejo kakšen evro, ki ga namenijo izključno za prevozne in podobne stroške. Tone nam je tudi povedal, da sedaj hitijo z obiski domov starejših, ker tudi sami ne vedo, kdaj lahko kateri zboli, saj so nekateri že v zrelih letih. Kot smo izvedeli so Fantje z vasi nastali povsem naključno, ko je razpadel nek drug zbor, in so se odločili za svojo pot. Prve uradne vaje so imeli šele januarja letos, a težav ni bilo, saj vsi že dolgo pojejo. V zboru so: vodja Tone Plevčak (60), Janez Plevčak (79), Franci Turnšek (77), Slavko Živičnjak (77) in Toni Korez (50), pri katerem se večinoma srečujejo in imajo vaje.

"Zelo dobro se razumemo in ker imamo vsi radi slovensko ljudsko pesem, ni nobenih težav. Ker uradno od nikogar ne dobimo nič, se financiramo sami in povsod gremo brez plačila. Zgodi se, da nam včasih kdo da kakšen evro prostovoljno in to imamo za polnitev tanka. Upam, da bomo kmalu dobili kakšnega sponzorja, da bi si naredili enotna oblačila, na katerih bi z veseljem promovirali naše vasi pod Bočem in sploh občino Rogaška Slatina", nam je še povedal Tone Plevčak, sicer dolgoletni, najstarejši član občinskega sveta občine Rogaška Slatina. Dodal je tudi, da je sedaj najpomembneje pohiteti in obiskati čim več slovenskih domov starostnikov ter jim zapeti čim več lepih ljudskih pesmi, ki nikoli ne smejo oditi v pozabo.



Več v Kultura in izobraževanje