Vsakoletni pojav: »Tornadi« letečih mravelj na našem nebu

Pri tem gre za spolne osebke mravelj s krilci, ki v času parjenja zapustijo mravljišče

Prlekija-on.net, četrtek, 12. september 2019 ob 16:23
Roji letečih mravelj v Ljutomeru

Roji letečih mravelj v Ljutomeru

V četrtek so se nad našimi kraji ponovno pojavili številni roji letečih mravelj, ki so se po zraku vili v vrtincih, kot kakšni tornadi. To je sicer v tem poznem poletnem času normalen pojav in ga lahko opazujemo vsako leto. Letos je bil ponovno eden izmed bolj množičnih pojavov teh mravelj, saj jih je bilo videti na milijone.

Pri tem gre za spolne osebke mravelj s krilci, ki v času parjenja zapustijo mravljišče. Enkrat letno se iz ličink razvijejo samčki in matice s krilci, ki nekaj časa živijo v mravljišču. Nato na isti dan, vse mravlje s krilci ene vrste iz različnih kolonij zapustijo mravljišče, po parjenju samčki takoj poginejo, mladim maticam pa krila odpadejo in praviloma ustanovijo novo kolonijo. Smrtnost je velika tudi pri maticah, saj roji mravelj pogosto končajo kot hrana za ptice.

Pojav je bil viden povsod po mestih, vaseh, ob cestah, nad drevesi, hišami, ... ko so se roji ponekod vili v zrak več metrov in imeli svoj "svatbeni" ples, nato pa svojo življenjsko pot končali, tako da so ponekod tla bila prekrita s temi žuželkami.

V videu in na fotografijah lahko vidite nekaj tega dogajanja čez četrtkov dan v Ljutomeru.Več v Narava

Zadišalo bo po zimi

Meja sneženja se bo ponekod približala nižinam

petek, 24. november 2023 ob 17:34
Severni sij nad Velikim Brebrovnikom

Severni sij viden tudi pri nas

nedelja, 5. november 2023 ob 18:49