Spomnili so se podpisa mirovniške pogodbe za Apaško dolino

Na ogled so dela 19 ustvarjalcev, ki so sodelovali na koloniji v Segovcih

Prlekija-on.net, četrtek, 12. september 2019 ob 21:17
Razstava del kolonije za ljubitelje slikarstva

Razstava del kolonije za ljubitelje slikarstva

Ob 13. občinskem prazniku občine Apače in obeleževanju 100-letnice dodelitve Apaškega polja slovenskemu ozemlju, so se v omenjeni občini zvrstile številne prireditve in dogodki, med njimi tudi 3. mentorsko vodena kolonija za ljubitelje slikarstva. V večnamenski dvorani v Segovcih je pod mentorstvom akademske slikarke, mag. Saše Bezjak, sicer tudi likovne pedagoginje iz Gornje Radgone, ustvarjalo 15 slikark, dva slikarja in dve fotografinji. Kot nam je povedala mentorica Bezjakova je velika večina udeležencev kolonije že sodelovala v njenih likovnih delavnicah v Mariboru in Murski Soboti, le dve slikarki sta na tej koloniji začeli svojo slikarsko pot, sta začetnici od katerih sama veliko pričakuje.

"Uvodoma sem na dvodnevni koloniji predstavila različne pristope v slikanju cvetja s projeciranimi reprodukcijami in podala osnovna navodila kako se ustvarja, da nastane kvalitetno likovno delo. V spomin na podpis mirovniške pogodbe za Apaško dolino so udeleženci kolonije na temo 'rože', sami sebi poklonili naslikane rože. Vzdušje na koloniji je bilo čudovito, dodatno ga je pričaralo živo cvetje, brez katerega ne bi šlo, kajti osnovno slikarsko navodilo je bilo, da ne preslikujejo po fotografijah, temveč slikajo po opazovanju cvetja", je še dejala mag. Saša Bezjak, ki je dodala, da je na koloniji za odlično vegansko hrano poskrbel akademski slikar Milan Ketiš, ki ji je pomagal tudi pri mentorstvu.

Ob otvoritvi razstave, ki je ob spremstvu Tamburaškega orkestra Apače, potekala v večnamenski dvorani Kulturnega doma Apače, se je Bezjakova zahvalila občini Apače ter predstavila vse udeležence kolonije in njihova dela. Ugotovila je, da so mnogi avtorji, udeleženci kolonije, v zadnjem času zelo lepo napredovali. Apaški župan, dr. Andrej Steyer je tudi izrazil zadovoljstvo, da so lahko gostili takšno kolonijo. "Vesel sem, da ste tako lepo ustvarjali in vedno znova občudujem te vaše umetnine, kajti vsaka ima svojo zgodbo", je dodal, dr. Steyer, ki se je hkrati zahvalil udeležencem kolonije, ki so po eno ustvarjeno delo podarili občini, v zahvalo za povabilo in kritje stroškov kolonije.

Kakorkoli že, do konca novembra se izplača ogledati razstavo v večnamenski dvorani Kulturnega doma Apače, kjer se z več kot 30 slik in fotografij predstavlja 19 ustvarjalcev, in sicer: Terezija Šegula, Jasmine de Veras, Martina Marušič, Ivanka Lehner, Marija Skledar, Marjan Hribar, Marjana Kmet, Andreja Čuk Singhateh, Dana Štrucelj, Jožica Hamler, Edita Vodan Šoštarič, Milan Ketiš, Manja Sgerm, Vidka Borko, Vida Pelc, Nevenka Jesenik, Valburga Kopina in Tamara Špitaler Škorić.



Več v Kultura in izobraževanje