Uspešno preiskali več kaznivih dejanj

Na novinarski konferenci so predstavili več uspešno preiskanih kaznivih dejanj ropov in tatvin na območju Murske Sobote in v širši okolici

Prlekija-on.net, sreda, 18. september 2019 ob 13:45
Suzana Rauš in Tomislav Habulin

Suzana Rauš in Tomislav Habulin

Tomislav Habulin, komandir Policijske postaje Murska Sobota je na današnji novinarski konferenci predstavil več uspešno preiskanih kaznivih dejanj ropov in tatvin na območju Murske Sobote in v širši okolici.

Policisti PP Murska Sobota so s kvalitetnim zbiranjem obvestil zaključili preiskavo odmevnega pretepa v murskosoboškem parku na Soboških dnevih 22. 6. 2019, kjer so zoper štiri osumljene, stare od 17 do 25 let, podali kazensko ovadbo. Osumljeni so storitve kaznivega dejanja Nasilništva po drugem odstavku 296. členu KZ-1, za katerega je predpisana zaporna kazen do treh let.

V ponedeljek, 16. 9. 2019 okrog 15.45 je neznani storilec v soboškem parku mladoletnemu oškodovancu grozil s solzivcem, mu iztrgal iz ramen nahrbtnik in si iz njega protipravno prilastil denarnico z denarjem in dokumenti. Policisti PP Murska Sobota so 29-letnega storilca izsledili in bo zoper njega podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje ropa. Za kaznivo dejanje ropa je predpisan zapor od enega do desetih let.

Ker nista bila zadovoljna z manjšo količino denarja, sta ga pretepla

Policisti so bili v soboto, 14. 9. 2019 malo pred 20. uro s strani občana iz območja Beltincev obveščeni, da ga je na naslovu bivanja napadel neznan moški in ga pri tem telesno poškodoval. Z zbiranjem obvestil na kraju je bilo ugotovljeno, da sta dva osumljena prišla do hiše oškodovanca, trkala na okno in nato poskušala nasilno vstopiti skozi zaklenjena vhodna vrata. Ko jima je oškodovanec odprl vrata sta vstopila v hišo in od njega zahtevala denar. Oškodovanec jima je izročil manjšo količino denarja, s čimer nista bila zadovoljna, zato sta ga pretepla in ga pri tem huje telesno poškodovala.

S hitro in uspešno intervencijo so policisti na relaciji Gančani - Beltinci malo po 20.30 uri oba storilca prijeli. Ker so obstajali priporni in pridržani razlogi je bila 18-letnemu storilcu odvzeta prostost in je bil 16. 9. 2019 priveden pred preiskovalnega sodnika, ki je zoper njega odredil pripor. Osumljen je storitve kaznivega dejanja ropa, za katerega je predpisana zaporna kazen od enega do desetih let.

Isti storilec je bil že 14. 6. 2019 obravnavan za storitev kaznivega dejanja ropa na Avtobusni postaji v Murski Soboti, kjer je napadel in pretepel oškodovanca in mu odtujil gsm in denar. Zoper osumljenega je bila 22. 7. 2019 podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje ropa, za katerega je predpisana zaporna kazen od enega do desetih let.

51-letnik kradel kosilnice in žage

Prav tako je bila v ponedeljek, 16. 9. 2019 na območju Murske Sobote obravnavana tatvina dveh vrtnih kosilnic in otroškega kolesa. Osumljeni je bil s strani policistov prijet, odtujen predmeti pa so bili vrnjeni oškodovancu. Zoper 51-letnega storilca bo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje tatvine po drugem odstavku 204. člena KZ-1, za kar je predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta.

Pri nadaljnjem delu je bilo še ugotovljeno, da je isti storilec pred mesecem dni (5. - 8. 8. 2019) izvršil tatvino treh motorni žag. Policisti so del odtujenih predmetov zasegli in vrnili lastniku. Za kaznivo dejanje tatvine po prvem odstavku 204. člena KZ-1 je predpisan zapor do treh let.

V hotelskih sobah izvršenih več kaznivih dejanj tatvin

V mesecu avgustu in septembru je bilo v hotelskih sobah na območju Moravskih Toplic in Radencev izvršenih več kaznivih dejanj tatvin denarja iz hotelskih sob. Policisti PP Murska Sobota so skupaj s policisti PP Gornja Radgona z zbiranjem obvestil ugotovili, da je osumljeni, ki trenutno živi na območju Maribora, v Moravskih Toplicah izvršil šest, v Radencih pa eno kaznivo dejanje velike tatvine. Ugotovljeno je bilo, da je vlomil oz. s pomočjo ukradene kartice delavki v hotelu prišel v hotelsko sobo, ter si iz nje protipravno prilastil denar. Skupna škoda v kaznivih dejanjih je bila okrog 2.000 evrov. Zoper 62-letnega osumljenega bo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje velike tatvine po 205. členu KZ-1, za kar je predpisana zaporna kazen do petih let.

Zasegli dve pištoli in nekaj streliva

Policisti PP Murska Sobota so 16.9.2019 na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo na območju Murske Sobote, kjer so zasegli dve pištoli in nekaj streliva. Po kategorizaciji orožja zoper kršitelja sledi prekrškovni postopek za sum prekrška po zakonu o orožju (81. člen Zoro-1), za kar je predpisana denarna kazen 500.-1.500€.

Zaseženo orožje in naboji
Zaseženi pištoli in strelivo

Na PP Murska Sobota ocenjujejo, da na našem območju živimo varno. Občane pozivajo, naj se v primeru, da postanejo žrtev kaznivega dejanja, ne izpostavljajo, naj si poskušajo zapomniti čim več podatkov o storilcih in naj čim prej oz. takoj po storitvi kaznivega dejanja pokličejo policijo. Zaželeno je upoštevanje samozaščitnih ukrepov, predvsem na področju premoženjskih kaznivih dejanj.



Več v Črna kronika