Rekordno število stojnic na Miholovem sejmu, kjer so razglasili najboljšo prleško tünko 2019

V ocenjevanju za najboljšo Prleško tünko je letos slavila Kmetija Vargazon s Cvena, kjer so že tretjič zapored dobili najvišje priznanje za prleško tünko

Prlekija-on.net, nedelja, 29. september 2019 ob 18:44
Najboljši v razglasitvi Naj prleške tünke 2019

Najboljši v razglasitvi Naj prleške tünke 2019

V nedeljo, 29. septembra, je v Veržeju potekal 8. Miholov sejem, katerega namen je promocija rokodelske dejavnosti in lokalne kulinarike ter dejavnosti posameznih društev in interesnih skupin. V Veržeju je bilo v preteklosti pestro sejemsko dogajanje, ki ga z Miholovim sejmom obujajo, hkrati pa s kvalitetno ponudbo na stojnicah, zanimivim spremljevalnim programom in prleškim pridihom delajo edinstvenega in vse bolj prepoznavnega, po tolikih letih pa je sedaj že tudi dodobra uveljavljen..

Ponudba na stojnicah je bila letos rekordna ter kot vsako leto izredno pestra, kvalitetna in zanimiva za različne ciljne skupine obiskovalcev, na odru pa bogat kulturni program s folkloro, plesi, glasbo, petjem, ... Zavod Marianum Veržej z enoto Centra DUO že od vzpostavitve leta 2006 skrbi za povezovanje in promocijo pomurskega rokodelstva. Ena izmed osnovnih nalog centra je tudi prenos rokodelskih znanj in spretnosti, ter tako ohranjanja bogate kulturne dediščine Pomurja. Tudi letos so se predstavili številni pomurski rokodelci, stojnice pa so zasedli tudi lokalni proizvajalci in pridelovalci hrane, vina ter društva in interesna združenja, kjer so ponudniki ponujali prleško tünko, prleška vina, izdelke ekoloških kmetij in drugih pridelovalcev lokalnih dobrot.

Po odprtju Miholovega sejma zjutraj, je potekala tudi mašna slovesnost ob praznovanju farnega zavetnika ter povorka odraslih folklornih skupin z blagoslovom folklornih kostumov in ljudskih instrumentov na sejemskem odru. Blagoslov je opravil župnik Jože Pozderec, na odru pa so nastopili Starejša Folklorna skupina KD Slavko Osterc Veržej, Veseli Prleki, Varaždinski folklorni ansambel in Folklorna skupina Leščeček. Vsem vodjem je priznanja podelil direktor Zavoda Marianum Peter Pučnik.

Naj prleška tünka tudi letos iz Kmetije Vargazon s Cvena

Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot je tudi letos pripravilo ocenjevanje Prleške tünke in mesa iz zaseke, kamor je prispelo dvanajst vzorcev, tako kmetij in proizvajalcev, ki izdelujejo to prleško specialiteto v tržne namene, kakor tudi vzorcev posameznikov ljubiteljev. Tričlanska strokovna komisija v sestavi Ivanka Donko, Slavica Strelec iz KGZS Zavod Ptuj ter predsednica komisije Irena Kos iz Kmetijskega zavoda Celje, jih je ocenila na podlagi pravilnika o prleški tünki z 20 možnimi točkami. Ocenjevali so šest značilnosti in sicer zunanji izgled, barva prereza, sestava prereza, tekstura, vonj in okus. Rezultate tekmovalcev je podala predsednica Društva za promocijo in zaščito prleških dobrot Frančka Lebarič, župan Občine Veržej, Slavko Petovar pa je vsem razdelil priznanja.

Pri ljubiteljskih pridelovalcih, kjer so prejeli pet vzorcev, so zahvalo za sodelovanje prejeli Majda Sever s Cvena, Turistično društvo Cven in Grünt Turistično društvo Cven, bronasto priznanje je prejel Slavko Sever s Cvena, srebrnega priznanja v tej kategoriji ni bilo, zlato priznanje pa je prejela Anja Vargazon s Cvena.

Med tržnimi proizvajalci je prispelo sedem vzorcev, kjer so zahvalo za sodelovanje prejeli Mesnine Korošak, Marko Korošak iz Grlave, Kmetija Rautar, Jože Rautar iz Veržeja, Panvita MIR iz Gornje Radgone in Mesarija Jurša iz Branoslavcev. Bronasto priznanje je prejela Kmetija Sever, predelava mesa na Kmetiji Robert Sever s Cvena, srebrno priznanje Marjan Koroša, predelava mesa na Kmetiji iz Križevcev pri Ljutomeru, zlato priznanje pa Kmetija Vargazon, predelava mesa na kmetiji s Cvena.

Za najboljšo Prleško tünko 2019 pa so priznanja prejeli, za tretje mesto Marjan Koroša, predelava mesa na Kmetiji iz Križevcev pri Ljutomeru (18,17 točk), drugo mesto je prejela Anja Vargazon s Cvena (19,00 točk), priznanje za najboljšo letošnjo tünko pa je prejela Kmetija Vargazon, predelava mesa na kmetiji s Cvena, ki je prejela 19,83 točk in so že tretjič zapored dobili najvišje priznanje za prleško tünko.

Ob tem je bila na ogled tudi rokodelska razstava, zapela je Moška vokalna skupina KD Slavko Osterc Veržej, potekal je koncert KUD Muzika, Otroški folklorni festival »MiHeC Fest« ter koncert skupine BOSI.SI. Reportaža tega še sledi, spodaj pa si lahko ogledate osrednje dogajanje na sejmu z razglasitvijo najboljših tünk.



Več v Kultura in izobraževanje