V praksi potrjujejo »demenci prijazno točko«

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. september 2019 ob 09:13
Sprehod za spomin v DSO Gornja Radgona

Sprehod za spomin v DSO Gornja Radgona

Podobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku. Čeprav je bilo jutro malce sveže, je kmalu sonce ogrelo vse, ki so se podali na sprehod, obarvan z jesenskimi barvami. Nedolgo zatem so se skupini pridružili tudi otroci iz bližnjega Vrtca Manka Golarja, vzgojiteljice ter direktorica, mag. Breda Forjanič. Razigrani mladi veseljaki so po skupinah ob bučnem navijanju, izvajali šaljiva športna tekmovanja, risali s kredami po pločniku ter izvajali ritmično-gimnastične vaje. Stanovalci in njihovi spremljevalci so uživali ob dogajanju ter spodbujali svoje mlade prijatelje. Topel čaj in rogljički, ki so jih spekli v domski kuhinji, so dodatno ogreli vse prisotne in medgeneracijsko druženje je tako postalo še bolj pristno, družabno in veselo.

»V bistvu je mesec september posvečen Alzheimerjevi bolezni, ki je v svetovnem merilu v skokovitem porastu. Po nekaterih raziskavah namreč za demenco zboli vsake tri sekunde ena oseba. Dve tretjini dementnih obolenj pa predstavlja prav Alzheimerjeva bolezen«, je povedal mag. Marjan Žula, direktor DSO-GR d.o.o. Dodal je še, da osebe s to boleznijo nujno potrebujejo pomoč, vendar pomoč potrebujejo tudi njihovi svojci, kajti oskrba bližnjega je zanje veliko breme, ki ga sami težko zmorejo. Zato se v DSO Gornja Radgona trudijo na različne načine prispevati k boju proti tej zahrbtni bolezni, saj poleg dobre oskrbe in nege stanovalcev, prirejajo predavanja, druženja z nazivom Alzheimer cafe in v letošnjem letu so odprli tudi demenci prijazno točko, kar potrjujejo tudi v praksi.

Republika Slovenija sicer sodi v krog držav, ki so se odločile dati poseben poudarek skrbi za zmanjševanje posledic te bolezni. Sprehod - skupaj za spomin pa je torej le ena od zelo lepih gest in primernih oblik aktivnosti za osebe obolele za demenco, ki jim posebno skrb posveča radgonski DSO.



Več v Kultura in izobraževanje