Po štirih letih prevlade žrebic je letos za najlepšega bil okronan žrebec

V Ljutomeru so petič predstavili enoletne kasače. Šampion je postal Ariano Luka, drugo mesto je zasedel Just a gigolo, tretje pa Dylan Blue.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. september 2019 ob 10:59
Razstava enoletnih kasačev v Ljutomeru

Razstava enoletnih kasačev v Ljutomeru

V nedeljo, 29. septembra, je na hipodromu v Ljutomeru, potekala peta razstava enoletnih kasačev, ki bodo v prihodnjih letih krojili vrstni red na hipodromskih stezah. Razstavo je pripravilo Kasaško rejsko združenje Slovenije. Predstavilo se je 21 naraščajnikov iz celotne Slovenije. Med njimi smo lahko zasledili zanimive pedigreje, od tradicionalnih linij ljutomerskega kasača GYÖRGYIKE, MARISKE in ROSEMARY, do odličnih predstavnic slovenskega kasača, ki so navduševale na hipodromskih stezah tako doma, kot v tujini, med drugim so to Meggy, Jasa GL, Mon cherie Peška ter železna lady Dinica, ki se je že izkazala kot odlična plemenska kobila.

Seznam vseh enoletnikov po vrstnem redu

Tudi očetov predstavljenih letnikov nikakor ne gre zanemariti, tako so v nedeljo spoznali potomce legendarnih žrebcev Igor Fonta, Gruccione Jeta, Angus Halla, Mago d Amore-a, Owen CR-a, Banker Halla, Up front Larryja, Lesterja, Impeto Grifa, El Nina, Legendary lover K-a, Persugilla, zastopana pa sta bila tudi Allison Hollow ter Onore de Sogni.

Po štirih letih prevlade žrebic je letos za najlepšega bil okronan žrebec. Šampion je tako postal Ariano Luka, v lastništvu KD Ekipa S.K.P., potomec Aelandre vite in Lesterja, ki je pred leti dominiral na slovenskih in tujih hipodromih pod taktirko našega, že nekaj let najboljšega voznika Jožeta Sagaja ml.

Drugo mesto je zasedel Just a gigolo, v lasti Dušana Zorka, potomec slovitega Angus Halla in odlične Jase GL, tretje pa je osvojil Dylan Blue, brat trenutno enega najboljših ljutomerskih kasačev Didier Bleu-a, potomec Gruccione Jeta in Dinice, v lasti Darje Trontelj Dolinšek, katera kot rejka in lastnica na vseh razstavah do sedaj, na katerih je sodelovala, pobira najvišja mesta.

Na predstavitvi so med drugim bili prisotni tudi predsednik KK Ljutomer mag. Janko Slavič, generalna sekretarka KZS Nina Lovrenčič in podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič.

Po predstavitvi in razglasitvi šampiona letnikov in podelitvi nagrad, je sledilo druženje pod stoletnimi hrasti na hipodromu v Ljutomeru. Sponzorsko so vsi udeleženci in obiskovalci bili počaščeni s strani Gostilne Zorko ter podjetja T-Pirc d.o.o., katera sta kot ponosna lastnika s to čudovito gesto počastila uspeh letošnjega zmagovalca derbyja Jimpeto Joy-a.

Rodovniška bazo podatkov vseh konj na spletu

Predsednica KRZS mag. Mojca Nushol, dr.med.vet. je med drugim napovedala tudi, da je KRZS letos končno uspelo izdelati tudi novo spletno stran, krzs.si, ki bo vsebovala tudi rodovniško bazo podatkov vseh konj, rojenih od leta 1900 in še malo nazaj. Tako da si bo lahko vsak, ki ga zanima zgodovina konj kasačev in njihovi tako tekmovalni, kot tudi plemenski dosežki, na tej spletni strani lahko ogledal vse pedigreje za nazaj.

Foto: Anja Pušenjak



Več v Kultura in izobraževanje