Ugrabitve 22-letnice osumljen 26-letni hrvaški državljan

26-letnik je storil tudi kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost, sumijo pa ga tudi, da je že nekaj dni prej med vožnjo ustavil drugo žensko ter ji grozil s pištolo

Prlekija-on.net, nedelja, 6. oktober 2019 ob 12:591
Miran Šadl s PU Maribor je pojasnil več podrobnosti

Miran Šadl s PU Maribor je pojasnil več podrobnosti

V petek smo že poročali, da so bili policisti v noči na četrtek, 3. 10. 2019, obveščeni o sumu storitve kaznivega dejanja ugrabitve. Med intenzivno kriminalistično preiskavo so prijeli osumljenca kaznivega dejanja ugrabitve po 134. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in ropa po 206. členu KZ-1. Mariborski kriminalisti so osumljenca v petek, 4. 10. 2019, privedli na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru. Ta je zoper njega odredila sodno pridržanje, v soboto, 5. 10. 2019, pa ga je zaslišala. Po zaslišanju je zoper njega odredila pripor.

Te informacije so danes dopolnili z informacijo, da je osumljenec 26-letni državljan Republike Hrvaške, z začasnim prebivališčem v Mariboru. Na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici je bil priveden zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ugrabitve po prvem odstavku 134. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), dveh kaznivih dejanj ropov po I. odstavku 206. čl. KZ-1 in kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Ker so nekateri mediji razpolagali z informacijo, da je bila oškodovanka posiljena, so na PU Maribor to zanikali. Zaradi zaščite interesov oškodovanke in zaradi preprečevanja sekundarne viktimizacije, pa ne morejo razkriti katerega kaznivega dejanja iz tega poglavja kaznivih dejanj je osumljenec osumljen.

Storil tudi kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost

Osumljenec je do sedaj utemeljeno osumljen, da je 2. 10. 2019, v večernih urah ugrabil 22-letno žensko iz okolice Maribora, ki se je po zaključku službe s svojim osebnim avtomobilom nameravala odpeljati domov. Osumljeni se je na kraj dejanja pripeljal z drugim osebnim avtomobilom, s katerim je oškodovanki zaprl pot, ko se je želela vključiti na glavno cesto. Nato je zamaskiran prisedel v njeno vozilo in z naperjeno pištolo proti njej zahteval, da je odpeljala s parkirišča. Med vožnjo jo je oropal, saj ji je odvzel njeno denarnico z denarjem in njen mobilni telefonski aparat. Vmes je storil tudi kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost. Od oškodovanke je zahteval, da se v vozilu presedeta in nato je nekaj časa vozil on. Vozilo je odpeljal na kraj, kjer se je kaznivo dejanje pričelo ter tam oškodovanki zagrozil, da ne sme obvestiti policije, saj da jo bo opazoval, nato pa se z njenim vozilom odpeljal s kraja. Od tam je kmalu odpeljal tudi vozilo, s katerim se je pripeljal na kraj kaznivega dejanja.

Osumljenec je bil izsleden in prijet naslednje jutro po storjenih kaznivih dejanjih, torej v četrtek, 3. 10. 2019, okoli 7.30, v bližini njegovega začasnega prebivališča.

Pred dnevi med vožnjo že ustavil žensko ter ji grozil s pištolo

Med preiskavo opisanih kaznivih dejanj je bilo ugotovljeno, da je isti osumljenec utemeljeno osumljen še enega kaznivega dejanja ropa, ki ga je storil 30. 9. 2019, na območju Miklavža na Dravskem polju, na škodo 36-letne ženske iz okolice Maribora. Tudi pri tem kaznivem dejanju je uporabil pištolo, ki jo je uperil v oškodovanko, potem, ko ji je z vozilom, s katerim se je pripeljal na kraj kaznivega dejanja zaprl pot in tako preprečil, da bi nadaljevala z vožnjo. Za tem je odprl voznikova vrata in od oškodovanke zahteval, da mu je izročila svojo denarnico, ki jo je potem, ko jo je pregledal, odvrgel v kanal reke Drave. Za tem se je s kraja odpeljal z vozilom, s katerim se je pripeljal na kraj kaznivega dejanja.

Sumija ga še vsaj enega kaznivega dejanja

Istega osumljenca pa utemeljeno sumijo, da je v sostorilstvu še z dvema osumljencema že 23. 8. 2019, v centru mesta Maribor ugrabil 37-letnega moškega, ki so ga tudi lahko telesno poškodovali. Preiskava opisanih kaznivih dejanj še ni zaključena, zato bo po končanem predkazenskem postopku zoper vse tri sostorilce podana kazenska ovadba.

Med policijskim pridržanjem so pri osumljencu opravili hišno preiskavo, pri kateri je bilo zaseženih več dokaznih predmetov, ki potrjujejo njegovo udeležbo v opisanih kaznivih dejanjih.

Med preiskavo opisanih kaznivih dejanj so ugotovili, da je 26-letni tujec storil še več kaznivih dejanj, zaradi česar s kriminalistično preiskavo intenzivno nadaljujejo. "Ob tej priložnosti pozivam vse morebitne oškodovance, če so morda bili žrtev kaznivega dejanja, naj nam to sporočijo in naj ne molčijo. Prav tako prosimo vse, ki bi karkoli vedeli o podobnih dejanjih, da nam to sporočijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200," še je pozval Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na PU Maribor.

Za kaznivo dejanje ugrabitve je predpisana zaporna kazen od šestih mesecev do petih let, za kaznivo dejanje ropa od enega do desetih let, za kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe pa se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

"Ponovno izpostavljamo, da čeprav gre za sume večih hudih, med seboj povezanih kaznivih dejanj, je policija z odločnim ukrepanjem in hitro preiskavo osumljenca prijela kmalu po dejanju. Osumljenec je v priporu, zato se lahko ljudje še naprej počutijo varno," so sporočajo iz PU Maribor.



Več v Črna kronika