Po filmskem, sedaj še likovni OTO v Gornji Radgoni

Kulturni dom Gornja Radgona gosti razstavo del nastalih na 15. mednarodni koloniji

Prlekija-on.net, sreda, 9. oktober 2019 ob 08:24
Razstava del 15. mednarodne kolonije

Razstava del 15. mednarodne kolonije

Praznovanje 24. radgonskega občinskega praznika so popestrili tudi članice in člani Likovnega društva Gornja Radgona ter njihovi kolegi od drugod, ki so se letos poleti udeležili tradicionalne,15. mednarodne likovne kolonije, ki se je letos imenovala "OTO - Smo dovolj strpni?". Prav filmska uspešnica Vasje Rovšnika in njegovih sodelavcev je bila nekakšno vodilo ustvarjalcev. Likovna kolonija Likovnega društva Gornja Radgona je letos potekala pri članu društva Leopoldu Methansu na Zgornjem Dražen Vrhu, v stari domačiji z dušo in lepo okolico, kot pravijo ustvarjalci. Pri delu je ustvarjalce usmerjal likovni mentor, dr. Matjaž Duh, zraven pa je bila tudi univ. dipl. um. zgod. Lidija Kos, ki je spregovorila tudi na otvoritvi razstave, ko se je pohvalno izrazila za vse udeležence, predvsem varovance VDC Gornja Radgona, ki so se kolonije udeležili pod vodstvom svojega mentorja Danila Plohla. Tako je med drugim dejala, da je film Oto bil "zadetek v črno, enako tudi likovna kolonija, saj je film ponudil lep navdih vsem ustvarjalcem". Po njenem pozornost, poleg nastalih slik, pritegneta tudi instalacija s kovčkom ter kip lika s koso, že zaradi tega, ker sta edina v svoji zvrsti, ampak "tudi zaradi dovršenosti in sporočilnosti".

Kot je povedala predsednica LD Gornja Radgona, Dana Štrucelj, so v društvu zelo zadovoljni s svojo 15. kolonijo, na kateri so letos sodelovali mnogi ustvarjalci, od začetnikov iz VDC Gornja Radgona, do akademskih umetnikov vseh starosti. "Kolonijo smo otvorili z ogledom filma Oto, radgonskega režiserja Vasje Rovšnika. Tematika filma je bila navdih letošnje kolonije in vodilo za ustvarjanje. K sodelovanju smo povabili tudi gojence VDC Gornja Radgona, ki so slikali in se družili z nami. S svojo drznostjo, iskrivostjo, smehom in likovno vznemirljivostjo so nas motivirali pri likovnem ustvarjanju. Nastalo je 30 slikarskih del, eno kiparsko in ena instalacija", je ob odprtju razstave med drugim dejala Štrucljeva, ki dodaja: "Tematika filma Oto se nas je dotaknila in pri ustvarjalcih izzvala različna čustva, ki so povezana s sprejemanjem in osveščanjem drugačnosti in strpnosti pri sebi in drugih". Ob tem se je predsednica društva zahvalila tudi JSKD OI Gornja Radgona, ter Zavodu za kulturo, promocijo in turizem Gornja Radgona, za podporo pri izvedbi kolonije in postavitvi razstave.

Na letošnji, 15. mednarodni likovni koloniji, katere izdelki so pred Gornjo Radgono, bili predstavljeni v Pivovarni Bevog v avstrijski Potrni, ter v Galeriji Sv. Martin v hrvaškem Martinu na Muri: so sicer sodelovali: Ivanka Lehner, Jasna Brunskole, Dana Štrucelj, Marija Bedek, Vidka Borko, Leopold Methans, Denis Kramberger, Saša Bezjak, Davorin Halec, Cvetka Pišek, Edita Vodan Šoštarič, Hermina Holer, Andreja Rola, Marija Skedar, Karmen Jančar, Danila Krpič, Marinela Perič, Mladen Palić, Marjana Kmet, Renate Mahlmauer, Sara Fras, Nana Irgolič, Tamara Špitaler Škorić, Marjan Hribar. In prav dela vseh njih so na ogled v galeriji Doma kulture Gornja Radgona. 
Prireditev razstave, katero je odprl radgonski župan Stanislav Rojko, je vodila Alenka Regoršek, glasbeno pa sta jo popestrila člana Duo Darkmen (Darko Horvat - akustična kitara, vokal in spremljevalni vokal ter Karmen Mlinarič Horvat - vokal). Ob izvedbi kolonije so sicer natisnili tudi ličen bilten, v katerem so med drugim objavljene tudi fotografije vseh izdelkov s kolonije.



Več v Kultura in izobraževanje