Igor Paldauf iz Vučje vasi med kandidati za inovativnega mladega kmeta

Med osmimi kandidati, ki se potegujejo za naziv Inovativni kmet, kmetica 2019 je tudi Igor Paldauf s Kmetije Paldauf iz Vučje vasi

Prlekija-on.net, sobota, 12. oktober 2019 ob 08:48
Igor Paldauf z družino ob odprtju trgovinice v Vučji vasi

Igor Paldauf z družino ob odprtju trgovinice v Vučji vasi

Zveza slovenske podeželske mladine skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS) v mesecu oktobru organizira 12. izbor nosilca naziva Inovativni mladi kmet, kmetica (IMK 2019). Gre za izbor inovativnih mladih kmetov z njihovimi inovativnimi idejami na kmetijskem, gozdarskem ali ribiškem področju. Zaključi se s podelitvijo naziva najboljšemu kandidatu po oceni strokovne komisije in podelitvijo nagrade najboljšemu kandidatu po izboru širše javnosti - rezultat spletnega glasovanja. Namen prireditve je podpirati inovativnost med mladimi s področja kmetijstva, gozdarstva ali ribištva ter spodbuditi prenos znanja in spodbuditi promocijo dobitnika naziva.

Spletno glasovanje je bilo, na pobudo podeželske mladine, v projekt vpeljano z namenom video predstavitve kandidatov, širjenja njihovih idej med kar največjim krogom ljudi, promocije kmetijstva, mladih kmetov njihovega poguma in inovativnih idej.

V Vučji vasi odprli trgovinico z lokalnimi dobrotami

Med osmimi kandidati, ki se potegujejo za naziv Inovativni kmet, kmetica 2019 je tudi Igor Paldauf s Kmetije Paldauf iz Vučje vasi. Igor je leta 2011 prevzel kmetijo in nadaljeval dolgoletno tradicijo, pred dvema letoma pa se je usmeril v ekološko kmetijstvo. Pridelke na ekološki način predela in jih nato prodaja v domači trgovini in v prodajalnah z lokalnimi izdelki, katero so odprli lani, o čemer smo poročali. Na družinski kmetiji živijo tri generacije in skrbijo za 25 hektarjev kmetijskih zemljišč. V domačem mlinu predelajo žito, piro, ajdo, proso, rž in sirek, iz oljnic pa pridobivajo sončnično, bučno, konopljino in laneno olje ter druge izdelke.

Igor Paldauf
Igor Paldauf

V spodnjem videu si lahko ogledate video predstavitev kmetije, svoj glas pa lahko oddate tukaj. Glasovi se zbirajo preko e-mail naslov. Z enim e-mail naslovom lahko glasujete le enkrat na dan, vse dni trajanja spletnega glasovanja. Glasovanje se zaključi v nedeljo 20. oktobra 2019 ob 23.59. Mlada kmetica oziroma mladi kmet, ki bo zbral največ glasov bo prejel priznanje Zveze slovenske podeželske mladine in nagrado Gospodarskega razstavišča: stojnico na sejmih Natour Alpe-Adria 2020 in Narava-zdravje 2020 ter uporabo digitalnih produktov podjetja Sledat. Samo spletno glasovanje sicer ne prinese naziva IMK 2019, naziv podeli strokovna komisija pod vodstvom Jožice Vodopivec Rozman tistemu kandidatu, ki v največji meri izpolnjuje kriterije inovativnosti.



Več v Gospodarstvo