Ob visokem jubileju podeljenih veliko odlikovanj LZS

LD Benedikt svečano obeležila 70. rojstni dan. Prvič še Hubertova maša pri lovskem domu.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 14. oktober 2019 ob 18:461
70-letnica LD Benedikt

70-letnica LD Benedikt

Tik ob Drvanjskem gozdičku, na hribčku nad Benediktom v Slovenskih goricah je bilo na lepo in sončno nedeljo, sredi septembra, še posebej slovesno. Ob lepem lovskem domu, kjer domuje zelena bratovščina iz domače Lovske družine Benedikt so namreč domača lovka in lovci obeležili visok jubilej, 70-letnico obstoja in uspešnega delovanja. Poleg lovcev in njihovih stanovskih kolegov iz sosednjih in drugih lovskih družin ter drugih gostov, se je na prireditvenem prostoru zbralo še veliko drugih krajanov, praktično "pol Benedikta", saj so lovci, ki jim trenutno predseduje Silvo Prosič medse povabili vse ljudi dobre volje, predvsem lokalne kmetovalce s katerimi delijo lovni revir. Prav tako so povabili tudi svojce vseh doslej preminulih lovskih tovarišev LD Benedikt. Posebnost tokratne slovesnosti je tudi v tem, da je pri lovskem domu, prvič doslej sploh, potekala Hubertusova maša, katero je daroval domači župnik in prodekan Marjan Rola, udeležilo pa se je več sto lovcev, vernikov in drugih krajanov. Sveto mašo so popestrili tudi pevke in pevci Cerkvenega zbora Benedikt.

Kot je bilo slišati na proslavi, si sodoben človek kruto podreja naravo, četudi pogosto spozna, da s tem ruši njeno uravnoteženost. Ena izmed kar zajetnih vej dejavnosti v skrbi za uravnavanje naravnih zakonitosti je prav lovstvo. Tako že dolga desetletja ozaveščajo, da lovci v okviru lovskih družin še zdaleč niso brezobzirni morilci divjadi vsevprek, temveč so res zavzeti in zavestni uravnalci ravnovesja v živalskem svetu. In v Benediktu v pogledu lovstva ne zaostajajo. Kar vštric z gibanji v širšem družbenem okolju so tukaj delovali lovsko usmerjeni naravovarstveniki, ki so se novembra 1949 organizirali v Lovsko družino Benedikt, ki odtlej vseskozi tenkočutno, s polno strokovno in stanovsko zavzetostjo ter predanostjo spremlja stalež divjadi v benediškem okolju oziroma v lovskem revirju LD Benedikt.

Naravnost neverjetno je spoznanje, kako lahko človek s poklicem, da često nima nič skupnega z zahtevami lovstva, tako odgovorno posega v naravo, da se zna in zmore prilagajati novodobnim posegom v kmetijski prostor. V tem prepričanju lovcu ni žal ne časa ne sredstev za vzrejo ogroženih vrst divjadi. Lovci v okrilju svojega društva so v družbeni stvarnosti tudi pomembna organizacija v turističnem življenju Benedikta. Zasledimo jih kot organizatorje priložnostnih strelsko-športnih tekmovanj znotraj lovskih organizacij, kakor tudi ob izvendruštvenih strelskih prireditvah v kraju. Skratka, lovski stan je lep in odgovoren...

Starešina LD Benedikt Silvo Prosič, ki je ob 70-letnici delovanja društva pozdravil vse lovske tovariše, goste in občane, je izrazil zadovoljstvo, da se člani zelene bratovščine in ne samo oni, že desetletja, kot ljubitelji in varuhi narave združujejo pod okriljem LD Benedikt, na hribčku nad naseljem Benedikt. "Pri našem lovskem domu smo bili priča že različnim dogodkom, a tako pomembnem kot je danes pa še ne, saj se je v zgodovini našega lovstva tu pri našem domu prvič odvijala Hubertusova maša v spomin na naše pokojne tovariše lovce, ki so k delu naše družine v času svojega članstva tudi zelo veliko doprinesli. V ta namen se danes iskreno zahvaljujemo njihovim družinam z izkazanim spoštovanjem, obenem pa se zahvaljujem župniku Marjanu Roli za sodelovanje in izvedbo svete maše pri našem lovskem domu. Iz dneva v dan si sledijo obletnice in si ljudje sežemo v dlan, si izrečemo lepe želje in ena izmed tako pomembnih je za našo lovsko družino vsekakor 70-obletnica delovanja", je dejal Prosič.

Spomnil je, kako je v letu 1949 bila podana vloga za delovanje lovstva v Benediktu na Ministrstvu za notranje zadeve pri takratni Vladi LR Slovenije, ki so jo podpisali ustanovni člani: Franc Kavčič, Franc in Jakob Bratuša, Juri Štanfelzer, Jožef Valner, Ivan Lempl, Franc Polanec.

Nova družina je bila za takratne razmere številčna, v lovišču pa je prevladala mala divjad. Srnjadi praktično še ni bilo. Konec 60. let je bila potrjena odločitev, da si zgradijo svoj lovski dom prav na mestu, kjer še danes stoji. Gradnja doma je bila ena največjih preizkušenj v pretekli zgodovini tega kolektiva zelene bratovščine, koliko vloženega prostovoljnega dela članov, pobiranja prispevkov, pri tem pa vsekakor niso pozabili na podporo kmetov, ki so lovcem darovali ves potreben les za gradnjo. Svečana otvoritev novega lovskega doma je bila v začetku maja 1977 v okviru praznovanja občinskega praznika takratne skupne občine Lenart.

"Lovski doma je bila velika pridobitev za samo lovsko druščino, kot tudi sam kraj. Naj omenim še kasnejše pridobitve, ki so vsekakor skladišče tik ob domu, hladilnica za divjačino, novo strelišče v Fartekovi grabi in številne preže ob dovoljenju lastnikov zemljišč, naših nepogrešljivih kmetov. Leta 1980 smo se pobratili z LD Velike Poljane, kar je doprineslo k izmenjavi strokovnih mnenj in navezo tovariških lovskih medsebojnih stikov. V samem delovanju Lovske družine je kar nekajkrat prišlo do kadrovskih sprememb, a dovolite, da omenim vsaj vse dosedanje starešine naše LD v tem obdobju 70 let: Franc Kaučič, Jakob Bratuša, Stanko Špenga, Franc Kožar, Janez Ketiš, Franc Muršec, Mladen Petelin, Silvo Prosič, Janez Čeplak in Vinko Kramberger", je v svojem nagovoru dejal starešina Prosič, ki se je zahvalil vsem članom in članicam, tovarišem in tovarišicam, ki so v družini kadarkoli sobivali, delili in soustvarjali zgodovine družine. Zahvalil je tudi vsem družinam lovcev, tudi že pokojni, a so še vedno srce zelene bratovščine.

Slovenske gorice se sicer ponašajo s čudovito naravo, za katero je značilna raznovrstnost in krajinska pestrost. "Bogat rastlinski in živalski svet je gotovo nekaj, kar bi morali obravnavati kot dediščino vseh nas, kot zaklad, ki ga lahko predamo svojim potomcem. Zato je pomembno, da smo do narave odgovorni in da zanjo skrbimo. Benediški lovci se trudimo v svojih prizadevanjih za varstvo narave. To je naše poslanstvo in naš glavni cilj, da bi dosegli cilj in izpolnili poslanstvo, vsako leto opravimo na tisoče ur prostovoljnega dela, s katerim želimo delati dobro. Vsekakor pa so današnji časi še kako drugačni od tistih izpred 70 ali pa 50 let, saj se je razvoj družbe in infrastruktura krajev, gradnje skratka poseg v naravo zelo povečal, zelene površine se krčijo in nenazadnje so tukaj tudi številne nove organizacije in družbe, ki na svoj način zagovarjajo skrb za neokrnjeno naravo in divjad. Pa tudi delovanja društev in zakonodaja v neki meri omejujejo delo in organizacijo dela društev. A ne bomo danes o tem, danes smo skupaj, da se spomnimo naših lovcev, tako pokojnih, kot peščico nas, še živečih in angažiranih v delovanju naše družine", je še dejal starešina LD Benedikt, Silvo Prosič, ki sedaj vodi družino s štiridesetimi člani (ena je članica). Gospodarijo s skupno površino 3894 ha od tega je lovne površine 3626 ha. LD upravlja s srnjadjo in malo divjadjo.

Ob visokem jubileju so bila podeljena številna odlikovanja in zahvalnice, podelila sta jih predsednik LD Benedikt, Silvo Prosič in predsednik Komisije za izobraževanje LZ Maribor, Ivan Žižek, ki je visoko odlikovanje podelil tudi slavljencu LD Benedik. Sicer pa je Lovska zveza Slovenije odlikovala, kar nekaj članov LD Benedikt, in sicer so Lovski znak za lovske zasluge prejeli: Silvester Fišer, Benjamin Hari, Marko Jančič in Emilijan Valner. Zlati znak za lovske zasluge so prejeli: Feliks Berič, Janez Berič, Živko Fekonja, Rudolf Kaučič, Franc Lasbaher, Roman Niderl, Marjan Perko, Mladen Petelin, Franc Trinkaus in Feliks Trojner. Znak za lovske zasluge tretje stopnje sta prejela: Janez Čeplak in Branko Lončarič. Hkrati je Plaketo LD Benedikt prejel Franc Fekonja, enako pa tudi: Občina Benedikt, župnik Marjan Rola, Osnovna šola Benedikt, PGD Benedikt, Lovska Zveza Maribor, LD Dobrava, LD Lenart, LD Voličina, LD Sv. Jurij - Jurovski Dol, LD Sv. Ana, LD Negova, LD Gornja Radgona in pobratena LD Velike Poljane.

Na zelenem prazniku benediških lovcev, kjer je dogajanje povezovala Saša Lovreničič, so za glasbeno popestritev poskrbeli pevci Jurovskega okteta in Cerkvenega pevskega zbora Benedikt ter Rogisti Lovske zveze Maribor. Prisotne so pozdravili Ivan Žiško (LZ Maribor), župan Benedikta Milan Repič, častni predsednik PGD Benedikt Jože Maurič, Ivan Kos, predsednik LD Velike Poljane ter Milan Kolarič, starešina LD Gornja Radgona. Po uradnem delu slovesnosti je potekalo druženje lovcev, krajanov in drugih gostov, kjer dejansko ničesar ni manjkalo. Za številne kulinarične dobrote je poskrbela številčna lovsko-kuharska ekipa, na čelu z znanim lokalnim mesarjem Marjanom Kraljem. Ker je dobre volje, hrane in pijače bilo dovolj za vse, velika večina gospodinj v Benediktu in okolici tisto nedeljo ni kuhala doma.



Več v Kultura in izobraževanje