Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Župnik je 90-letni slavljenki Tereziji Kocbek doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Prlekija-on.net, sreda, 16. oktober 2019 ob 15:07
90 let Terezije Kocbek z Orehovskega Vrha

90 let Terezije Kocbek z Orehovskega Vrha

Že nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90-letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščiti za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Ob tej priložnosti smo izvedeli nekaj več o slavljenki, med drugim, da se je v družini šestih otrok, jeseni 1929 rodila na Ivanjševskem Vrhu. Od tukaj je obiskovala osnovno šolo v Negovi. V tistih časih je bilo hudo, saj se še živo spominja, ko je divjala vojna in so takrat tudi k njim prihajali vojaki, ki so nemalokrat od njih hoteli hrano, čeprav je še sami niso imeli v izobilju, kot danes. Takrat je imela tudi svojo ljubezensko simpatijo, ki pa je zaradi vojne moral na fronto, a ta je zanj žal bila usodna. Svoje življenje je posvetila delu na kmetiji. Najprej doma, kjer so imeli majhno posest, ko pa se je leta 1965 poročila na posest Franca Kocbeka na sosednji Orehovski Vrh, pa se je, ob skrbi za gospodinjstvo, posvetila delu na kmetiji. Njen mož Franc je ob tem opravljal tudi čevljarski poklic. Ker se je poročila sorazmerno pozno, saj je bila stara 36 let, je rodila le sina Franca, ki sedaj z ženo Dragico in sinom Tomažem skrbijo za kmetijo in obdelujejo 30 ha zemlje ter se pretežno ukvarjajo le z živinorejo, predvsem mlekarstvom.

Slavljenka je vesela, da ima njena kmetija dobre naslednike. Žal ji je, da sama ne more več pomagati pri delih, ki jih je opravljala celo življenje. Vesela je, da ima dva vnuka Tomaža in Kristjana, ter pravnukinji Pio in Izo. Še veliko zanimivega bi lahko zapisali o njenem pestrem življenju, a tokrat bodi dovolj. Ko smo zapuščali »Dolino miru«, saj njihova domačija stoji daleč od glavnih prometnic, smo lahko bili veseli, da smo spoznali Terezijo in hišo, kjer živijo tri generacije iz družine Kocbek.

Foto: Ludvik Kramberger