Druga izredna seja OS Občine Sv. Jurij ob Ščavnici se je po zavrnitvi predlaganega dnevnega reda zaključila

Zalomilo se je že pri 2. točki, potrditvi predloga dnevnega reda, župan Anton Slana pa je že sklical tretjo izredno sejo OS

Branko Košti, četrtek, 17. oktober 2019 ob 17:48
2. izredna seja OS Občine Sv. Jurij ob Ščavnici

2. izredna seja OS Občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Pri Sv. Juriju ob Ščavnici bi morala biti v sredo 2. izredna seja Občinskega sveta Občine Sv. Jurij, katero je na zahtevo članov svetniške skupine Naprej, sklical župan Anton Slana. Zalomilo pa se je že pri 2. točki, potrditvi predloga dnevnega reda.

V zahtevi za sklic izredne seje je svetniška skupina Naprej predlagala dnevni red in predlagala tudi dva sklepa v zvezi z izgradnjo vrtca Sonček, ki naj bi bila potrjena na seji. Župan njihovega predloga dnevnega reda ni upošteval in je problematiko izgradnje vrtca uvrstil šele na 4. točko. Sklicujoč se na določbe statuta in poslovnika Občine Sv. Jurij je svetnik Mirko Ljubec zahteval, da se točke, ki so bile predlagane v zahtevi za sklic izredne seje, uvrstijo na prve tri točke. Hkrati je napovedal, da v primeru neupoštevanja njihovega predloga, dnevni red ne bo potrjen, kar bi pomenilo konec seje, saj ima svetniška skupina večino v OS. Prav tako je sporočil, da bodo zapustili sejo, če župan ne bo dal na glasovanje predlaganih dveh sklepov.

Župan svetnikov ni upošteval, v potrditev je predlagal svoj predlog dnevnega reda, ki pa ni bil potrjen, saj so zanj glasovali štirje svetniki, proti pa pet svetnic in svetnikov; s tem je bilo seje konec.

V razpravi med županom in predvsem članom svetniške skupina Naprej Mirkom Ljubecom, smo slišali očitke župana, da je kljubovanje svetnikov namenjeno pripravi terena za predčasne volitve, saj da so s poslanimi letaki po gospodinjstvih že začeli predvolilno kampanjo. Predlaganih sklepov pa ne bo dal na glasovanje iz razloga, ker vrtec po veljavnem gradbenem dovoljenju ne ustreza zahtevanim normativom in kot tak ne bo dobil uporabnega dovoljenja.

Nasprotna stran je županu očitala izsiljevanje z novim projektom ter manipulacijo in zavajanje občanov in članov Sveta javnega zavoda OŠ Sv. Jurij in članov Sveta staršev, na sestanku dan pred sklicano izredno sejo, na kateri je župan tudi z anonimno anketo želel preveriti naklonjenost prisotnih enemu ali drugemu projektu izgradnje vrtca Sonček.

Glede na izjave akterjev po seji, se pri Sv. Juriju kmalu obetata še dve izredni seji. Eno, za 21. oktober, je že sklical župan zaradi nujnosti sprejetja rebalansa proračuna, novo izredno sejo z enakim dnevnim redom kot za 2. izredno sejo in predlaganima sklepoma, pa v imenu svetniške skupine Naprej, napoveduje tudi Mirko Ljubec.

V videoposnetkih si lahko ogledate potek 2. izredne seje ter izjave župana in svetnika Mirka Ljubeca po seji.



Več v Politika