Literarni večer s Ferijem Lainščkom v Krajevni knjižnici Središče ob Dravi

Pogovor z gostom je vodil Orlando Uršič, direktor in glavni urednik založbe Litera. Skupaj z avtorjem sta predstavila Lainščkova novejša romana Češnjev cvet in Zadoščenje ter pesniško zbirko NE.

Prlekija-on.net, četrtek, 24. oktober 2019 ob 21:32
Literarni večer s Ferijem Lainščkom

Literarni večer s Ferijem Lainščkom

V Krajevni knjižnici Središče ob Dravi je v sredo, 23. oktobra, ob 18. uri, potekal literarni večer z znanim slovenskim pisateljem in pesnikom Ferijem Lainščkom.

Gost večera Feri Lainšček, ki je rojen v Dolencih na Goričkem v Prekmurju, je svojo strast do knjige občutil že z branjem knjig v osnovni šoli, vendar je svojo prvotno življenjsko pot po opravljeni maturi videl v slikarstvu, ki pa mu po neopravljenih sprejemnih izpitih na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost žal ni bilo namenjeno. Po nekajletnem nedokončanem študiju na FSPN (predhodnici Fakultete za družbene vede) ter delu v uredništvu dnevno-informativnega in igranega programa Radia Ljubljana je našel svoj smisel v pisanju pesmi in romanov. Uspeh njegovega prvega romana Peronarji (1982) ga je pri štiriindvajsetih letih popeljal na pot svobodnega umetnika. Navdih za svoje številne uspešnice je našel v domačem okolju - Prekmurju. Svoje spomine na otroštvo in mladost je povezal v zanimive zgodbe, ki se dotikajo Prekmurja in njegovega prebivalstva. S tematiko preprostega človeka, ki ga življenje močno preizkuša si je tako prislužil kar nekaj nagrad, kot je Kajuhova nagrada za roman Raza, nagrada Prešernovega sklada za roman Ki jo je megla prinesla ter Kresnikovo nagrado za romana Namesto koga roža cveti in Muriša ter večernico za zbirko pravljic Mislice. Njegovi literarni liki se v iskanju boljšega življenja večkrat znajdejo v precepu svoje lastne identitete, kar bralca še posebej pritegne. Zaradi odličnega načina pripovedovanja zgodb, ki bralcu omogoča natančno predstavo, je večina njegovih romanov dobila svojo filmsko različico, kot so Traktor, ljubezen in rock'n roll po romanu Vankoštanc, Petelinji zajtrk po istoimenskem romanu, Šanghaj po romanu Nedotakljivi in drugi. Izmed pesniških zbirk je izjemen uspeh požela zbirka Ne bodi kot drugi, katere pesmi je uglasbila pevka Ditka. Poleg poezije in romanov se posveča tudi kratki prozi, otroški in mladinski književnosti, radijskim in lutkovnim igram kakor tudi filmskim scenarijem in pisanju tekstov za uglasbitev.

Pogovor z gostom je vodil Orlando Uršič, direktor in glavni urednik založbe Litera. Skupaj z avtorjem sta predstavila Lainščkova novejša romana Češnjev cvet in Zadoščenje ter pesniško zbirko NE. Po ljubezenskem romanu Češnjev cvet, ki v sebi ne skriva le tipičnega romantičnega dogajanja ampak tudi problem socialne stiske posameznika, ponuja njegov na novo izdan roman Zadoščenje bralcem novo svežino. Zgodba tega romana je preplet kriminala in njegove razrešitve s prvinami fantastike in psihološkega trilerja, vendar samo dogajanje zgodbe tokrat ne poteka v nam bolj poznanem Prekmurju. Posebnost pesniške zbirke NE vidi sam avtor v vsestranskem branju teh pesmi, saj pesmi, ki so namenjene mladini, segajo tudi v dušo starejše populacije, ki se v njih prav tako najdejo. Poleg romana Zadoščenje je v letošnjem letu izdal še novo pesniško zbirko pri založbi Mladinska knjiga z naslovom Ljubi me, kot sonce sije. Pesmi, ki so bile izdane v tej zbirki imajo za avtorja poseben pomen, saj, kot pravi, gredo nekatere njegove pesmi sprva stran od njega, h glasbenikom in drugim ustvarjalcem, vendar se vselej vrnejo nazaj in dobijo svoj prostor v zbirki.

Ob zanimivih informacijah o literarnih delih smo prisluhnili avtorjevemu branju nekaterih pesmi iz pesniške zbirke NE, ob katerih so se obiskovalci iz srca nasmejali. Za bolj čustveno in dramatično dogajanje sta poskrbeli gostja Vesna Radovanović in Jana Petek, ki sta brali posamezne odseke iz omenjenih romanov.

Jana Petek
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje