Leščečki osvojili nagrado publike na državnem tekmovanju folklornih skupin

Občinstvo, ki je prireditev spremljalo z bučnimi aplavzi in navijanjem, je za svojega favorita izbralo FS Leščeček iz Veržeja

Prlekija-on.net, nedelja, 27. oktober 2019 ob 12:45
Veržej - zmagovalec publike

Veržej - zmagovalec publike

V soboto, 26. oktobra, se je v finalnem večeru na Državnem Maroltovem srečanju 2019 v Žalcu pomerilo sedem najboljših odraslih folklornih skupin letošnje sezone. Strokovno žirijo v sestavi Tomaž Simetinger, Saša Krajnc in Gašper Selko, je s svojim nastopom najbolj prepričala skupina AFS France Marolt iz Ljubljane, ki je prejela zlato plaketo, medtem ko je občinstvo, ki je prireditev spremljalo z bučnimi aplavzi in navijanjem, za svojega favorita izbralo FS Leščeček iz Veržeja.

Na drugo mesto po izboru strokovne komisije se je uvrstila skupina FS ŽKUD Tine Rožanc, ki je postala dobitnica srebrne plakete, bronasto plaketo pa je s tretjim mestom osvojila skupina AFS KUD Študent.

Na odru Doma II. Slovenskega tabora v Žalcu je bilo nadvse živahno že v dopoldanskih urah, ko sta se zvrstila dva polfinalna nastopa, na katerih se je za večerni finale udarilo dvanajst skupin, ki so uspešno prešle tristopenjski sistem selekcije. Na območnih srečanjih se je pomerilo 180 skupin, tretjina od njih je napredovala na regijska srečanja, kjer so jih ocenjevali selektorji Tanja Drašler, Klemen Bojanovič in dr. Urša Šivic, po njihovih ocenah pa je visok nivo kakovosti, ki vodi na zaključno državno srečanje, doseglo dvanajst skupin.

Strokovna komisija v sestavi Tomaž Simetinger, Saša Krajnc in Gašper Selko, ki je glave staknila že po polfinalnih nastopih, je na oder ponovno poslala sedem skupin: Mladinsko FS Mengeš, AFS KUD Študent iz Maribora, FS Klas Horjul, FS KD Marko iz Beltincev, FS Leščeček iz Veržeja ter FS ŽKUD Tine Rožanc in AFS France Marolt iz Ljubljane. Te so v večernem finalu na noge dvigovale občinstvo, ki je bučno spremljalo predstave cvetobera slovenski folklornih skupin leta 2019.

Sedmerica je prikazala zavidljiv nivo, tako v koreografijah in kostumografiji kot v plesno-glasbeni izvedbi. Nekatere izmed njih so na odru pripovedovale izbrane zgodbe, bodisi literarne, zgodovinske, pravljične ali etnološke, z dogodki iz vsakdanjega življenja, druge pa so se poigravale le z dinamičnim nizom plesov.

Kot je pred razglasitvijo najboljših povedal predsednik strokovne komisije dr. Tomaž Simetinger, so skupine navdušile z izvedbami, ki so bile v finalnem nastopu še boljše kot v dopoldanskih polfinalih, poudaril pa je tudi, da je opazen napredek v kakovosti od lanskega leta. »Vam povem, da je bila prav pri vrhu velika gneča,« je nagovoril občinstvo in dodal, da so bile za uspeh ključne podrobnosti: »Ali je bil korak mehak ali čvrst, eleganten ali oster, opazovali smo tehniko plesa in odrsko prezenco, kar vse ustvari celovito dogajanja na odru.«

Občinstvo je najboljše nagradilo s huronskimi aplavzi, tretje mesto in bronasto plaketo so si prislužili Mariborčani, AFS KUD Študent, s plesi in pesmimi Pohorja in Boča z začetka 20. stoletja, drugo mesto in srebrna plaketa pa je šla v roke FS ŽKUD Tine Rožanc, ki je v svoji koreografiji raziskovala mitske sredozimske maske Pehtre babe. Komisijo je najbolj prepričal nastop AFS France Marolt, ki je za uprizoritev pesmi in plesov Ziljske in Kanalske doline prejela zlato plaketo. Svoje je povedalo tudi občinstvo, ki se je najbolj nasmejalo ob predstavitvi starega kmečkega praznika kolin v interpretaciji FS Leščeček iz Veržeja.

Na prireditvi so bile podeljene tudi Maroltove listine JSKD za leto 2018, ki so jih za svoje delo na področju folklorne dejavnosti prejeliSaša Meglič, Vladimir Starešinič in Folklorno društvo Minerali.

Pred razglasitvijo rezultatov je napeto ozračje sprostil interpretacijsko dodelan nastop zmagovalnega para lanskega, 5. tekmovanja parov v ljudskih plesih. Nina Mažgon Müller in Uroš Simonič sta, skupaj z glasbenikom Oskarjem Stoparjem iz Folklorne skupine Tine Rožanc iz Ljubljane, prestavila skozi ples ustvarjen ljubezenski odnos med fantom in psihično deviantno punco, ki se proti pričakovanju konča s tragično smrtjo. Nepričakovan obrat v zgodbi je med občinstvom izzval pritajen smeh in začudenje.

Prvo državno Maroltovo tekmovanje v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki je v prenovljeni obliki nasledilo dosedanje državno tekmovanje Le plesat me pelji, je dobilo ime po Francetu in Tončki Marolt, ki ju poznamo kot ena od glavnih začetnikov folklorne dejavnosti na Slovenskem. Zakonca, ki sta pomembna ne le kot ustvarjalca, temveč tudi kot zbiratelja in zapisovalca bogate folklorne dediščine, sta delovala skupaj, spričo življenjskih okoliščin pa sta svoje izjemne sposobnosti razvijala tudi vsak posebej.

Na letošnje državno tekmovanje so se uvrstile skupine iz vse Slovenija: AFS France Marolt, FS Podkev, FS ŽKUD Tine Rožanc, AFS KUD Študent, Mladinska FS Mengeš, FS Klas Horjul, FS Leščeček, FS Karla Štreklja Komen, FS KUD Oton Župančič Artiče, FS KD Podgorci, FS KD Marko in FD Gartrož.

Foto: Janez Eržen

Plaketo so Leščečki posvetili v teh dneh preminulemu članu.

Draga publika, HVALA za vašo veliko podporo! Za nami je finalni nastop, ki ga ne bomo nikoli pozabili in bo za vedno ostal v naših srcih. Davor, ta plaketa je naše darilo in posvetilo tebi! Tvoji Leščečki

Objavil/a Folklorna skupina Leščeček dne Nedelja, 27. oktober 2019


Več v Kultura in izobraževanje