Napoveduje se največja evakuacija v Mariboru po drugi svetovni vojni

Zaradi deaktivacije neeksplodirane bombe bo zaprto nakupovalno središče, evakuirali bodo okoliške prebivalce in premaknili bolnike v UKC-ju

Prlekija-on.net, ponedeljek, 28. oktober 2019 ob 18:42
Maribor

Maribor

Mariborsko nakupovalno središče Europark bo v nedeljo, 3. 11., zaradi deaktivacije neeksplodirane bombe, ki so jo pretekli konec tedna našli med Mlinsko in Plinarniško ulico, in evakuacije okoliškega območja moralo zapreti svoja vrata. Odgovorne oblasti so to območje ustrezno zavarovale. Z namenom zagotavljanja varnosti občanov bodo okolico izpraznili, tako bo na ta dan zaprt tudi Europark Maribor. Vse obiskovalce zato vljudno vabijo, da nakupe opravijo že v soboto, 2. 11.

Prav tako je zavarovano tudi območje v neposredni bližini nakupovalnega središča, kjer so dan prej našli še eno bombo. To bodo deaktivirali v četrtek, 31. 10., ko bo mariborsko nakupovalno središče zaprto zaradi praznika.

Europark
Europark, foto: Bojan Mihalič

Evakuacija okoliških prebivalcev, premakniti bodo morali tudi bolnike v UKC-ju

Prvo bombo so našli v soboto na gradbišču pri največjem mariborskem nakupovalnem središču Europark. Ta tehta 250 kilogramov. Na tem območju bodo predvidoma od 8. do 16. ure zaprte ceste, ustavljen bo železniški promet in prekinjena dobava plina. V bližnjem Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor bodo morali premakniti na varno bolnike v sobah na tisti strani bolnišničnega kompleksa, ki gleda na Titovo cesto. Za nekaj ur bodo morali svoje domove zapustiti tudi tamkajšnji stanovalci.

Še večja evakuacija bo potrebna zaradi druge najdene, 500 kilogramske bombe, ki so jo našli v nedeljo med deli na železnici na gradbišču pri železniškem mostu na drugi strani Drave. Onesposobili jo bodo v nedeljo in takrat bo treba izprazniti območje v krogu 600 metrov od najdbe, in sicer do 300 metrov s popolno izpraznitvijo in nadaljnjih 300 metrov z omejitvijo gibanja. To zajema več tisoč ljudi, v bližini sta glavna avtobusna in železniška postaja, zato se po neuradnih navedbah napoveduje največja evakuacija v Mariboru po drugi svetovni vojni.



Več v Črna kronika